Sremska Mitrovica – Dugogodišnji problem pacijenata koji ponedeljkom i sredom i po nekoliko sati čekaju na stepeništu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici ispred Službe za transfuziju u narednih nekoliko dana biće rešen, najavljuju iz Službe za odnose sa javnošću sremskomitrovačke bolnice.

Odeljenje za transfuziju gde se rade koagulaijski testovi nalazi se iznad porodilišta i nema klasičnu čekaonicu, već samo nekoliko mesta za sedenje, koja ni približno ne zadovoljavaju potrebe pacijenata koji koriste usluge ove službe. Pacijenti, mahom stariji ljudi, primorani su da zbog višečasovnog čekanja koriste stepenište za sedenje.

12270431_1640437822875827_1142046294_n

Prvi pacijenti dolaze već od 06:00 časova kako bi predali knjižicu, do sedam prostor koji je namenjen pacijentima je već pun i ljudi su već zauzeli svoje pozicije za čekanje. Služba za transfuziju pacijente počinje primati tačno u 07:00, a zvanično rade naredne dva sata, odnosno do 09:00. Međutim, kako sami pacijenti potvrđuju zbog velikog broja pacijenata, redovno se dešava rade sa pacijentima i sat duže.

S obzirom da se Služba za transfuziju u okviru svojih delatnosti primarno bavi kolekcijom i obradom krvi za regionalnu bolnicu Sremska Mitrovica, dva puta nedeljno ekipa izlazi na teren kontrola oralne antikoagularne terapije nije moguća svakim radnim danom, odnosno obavlja se samo ponedeljkom i petkom.

„Svi koji smo predali knjižicu do 10:00 časova završimo“, objašnjava jedan od pacijenata koji je pre toga rekao da čeka već više od dva sata, s obzirom da je bio jedan od prvih koji je predao knjižcu, i to samo nekoliko minuta posle 06:00 časova.

trans

Pacijentkinja koja je došla u 07:15 kaže da već 12 godina dolazi jednom ili dva puta mesečno i da joj ne smeta čekanje koliko činjenica da nema gde da sedne, pa često bude na nogama i više od dva sata.

Uprava bolnice svesna problema sa kojim se suočavaju pacijenti, kojih ponedeljkom i sredom bude između 50 i 70, pokušala je da iznađe rešenje ovog problema, pa je tako doneta odluka, da od ponedeljka, 23. novembra, pacijenti kontrolu antikoagularne terapije obavljaju u Službi za laboratoriju, ponedeljkom i sredom od 10:00 do 12:30 časova, s tim što će se knjižice predavati na šalteru laboratorije od 09:00, a rezultat će se podizati posle 12:00 časova.

transfuyija

Ovom odlukom uprava bolnice se nada da će rešiti dugogodišnji problem sa gužvama i sporijim protokom pacijenata, kojih je iz dana u dan sve više s obzirom da se povećava broj pacijenata koji dolaze iz Inđije, Slankamena i Stare Pazove, iako im je bliža Laboratorijska služba KBC Zemun i Centar za transfuziju Medicinskog fakulteta Novi Sad.

Možda Vam se svidi i