Prva od pet konvencija „Lideri održivog razvoja 2015“ Godišnjeg CEDEF programA za gradove i opštine biće održana 26. februara u zgradi Gradske uprave u Sremskoj Mitrovici, sa početkom od 11 časova. Tamo će se predstavnici 26 lokalnih samouprava susresti sa finansijskim i tehnološkim razvojnim kompanijama i organizacijama koje su zainteresovane za projekte energetske efikasnosti, navedeno je u saopštenju.

image004

Svoje prisustvo na konvenciji potvrdile su banke i kompanije „Telekom Srbija“, „Minel Schreder“, „Miteco“, „Knauf Insulation“, „Naue Opticus“, Banca Intesa, DDOR Novi Sad, „Viessmann“, LG, „Arup“. Na okupljanju će biti predstavljeni i modeli finansiranja razvojnih projekata gradova i opština Srbije, a predstavnici kompanija će se sastati sa gradonačelnicima, predsednicima opština, direktorima javnih komunalnih preduzeća, energetskim menadžerima i lokalnim medijima, a u vezi sa projektima koji se tiču energetske efikasnosti, rasvete, sistema KGH, daljinskih sistema upravljanja, finansiranja i osiguranja projekata.

Za opštine i gradove koji imaju izuzetne rezultate u razvoju i primeni obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama na svojoj teritoriji Programski savet dodeljuje Povelju lidera održivog razvoja. Programski savet čine predstavnici institucija pokrovitelja i tokom godine će na svečanosti održavanja Konvencija dodeljivati Povelju predsednicima opština i gradonačelnicima.

Ovakvi regionalni skupovi će biti održani i narednih meseci u Kruševcu (mart), Zrenjaninu (april), Čačku (jun) i Beogradu (novembar). U program je uključeno svih 168 lokalnih samouprava Srbije.

Konvencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine i Privredne komore Vojvodine.

 

Možda Vam se svidi i