Konkurs za informisanje u Staroj Pazovi nezakonit

Konkurs za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja koji je raspisan u Staroj Pazovi suprotan je Zakonu o javnom informisanju i medijima, navodi koalicija novinarskih i medijskih udruženja.
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zato neće predložiti kandidate za konkursnu komisiju u Staroj Pazovi.

stara

Konkurs koji je objavljen bez osnova izostavlja elektronske medije i nezavisne produkcije.

Koalicija novinarskih koju čine UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM i medijskih udruženja, pozvala je opštinu Stara Pazova da u najkraćem roku konkurs poništi i raspiše novi koji će obuhvatiti sve medije, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

Konkurs u Staroj Pazovi je raspisan samo za štampane medije, isključuje televizije, radio stanice i portale. Takođe, konkursom je i produkcijama onemogućeno da konkurišu jer je u delu konkursa „pravo učešća“ navedeno da se na konkurs mogu prijaviti samo izdavači medija koji su upisani u registar medija, ali ne „i pravna lica ili preduzetnici koja se bave proizvodnjom medijskih sadržaja i koja imaju dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija“, kako je to propisano Zakonom.

U UNS-u navode da očekuju da će reagovati Ministarsto za kulturu i informisanje republike Srbije. Istovremeno mediji koji nisu uvršteni u konkurs mogu zatražiti poništenje ovog konkursa koji je raspisan suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Konkurs za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja u Staroj Pazovi raspisan je 13. januara i traje do danas 13, februara.

You May Also Like