Sremska Mitrovica – Novi propisi o penzionisanju kojima je predviđeno pomeranje starosne granice za penzionisanje žena, sa 60 na 60 godina i šest meseci života, uz najmanje 15 godina staža osiguranja., stupili su na snagu 1. januara 2015. godine.

Mitrovčani, kao i svi građani Republike Srbije na ovu promenu reagovali su negativno. Uzimajući u obzir i činjenicu da će se do 2032. godine za žene postepeno pomerati uslovi za penzionisanje, koji se odnose na godine života, odnosno da će tada i žene odlaziti u starosnu penziju sa 65 godina, samo negativni komentari i izrazi nezadovoljstva se mogu čuti na ovu temu.

“Ko dočeka penziju pričaće budućim pokolenjima”, reči su jedne mitrovčanke.

Na njene reči nadovezao se jedan penzioner koji se osvrnuo na mlađu populaciju izražavajući zabrinutost za svoje unuke koji tek završavaju fakultete. “Kako i gde mladi da dođu do posla, da se zaposle ako primoravaju starije da rade tako dugo? Normalno je da se generacije smenjuju, da se zapošljavaju i rade mladi ljudi koji su tek zasnovali ili tek treba da zasnuju porodice, a stariji da mirno provode starost, a ne da se stresiraju u drugoj polovini životnog veka”, rekao je Živorad T.

penzija

Ljiljana Đ. se zapitala koliko je ovo rešenje zaista dobro s obzirom da produktivnost nekog od 60 i više godina, sa decenijama rada svakako ne može biti veća, pa ni ista kao kod mlađih ljudi, već samo manja.

Dobro rešenje ili ne, novi propisi o penzionisanju su na snazi, uuslov za starosnu penziju žene ove godine stuču sa 60 godina i 6 meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok za muškarace i dalje važe isti uslovi za penzionisanje – 65 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Možda Vam se svidi i