Srbija/Sremska Mitrovica – Na osnovu odluke Ministarstva prosvete od školske 2015/16. godine pravo na besplatne udžbenike imaće samo deca iz socijalno ugroženih kategorija.

To su deca samohranih roditelja, iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu, iz porodica sa oba nezaposlena roditelja i drugi materijalno ugroženi učenici. Oni će dobijati besplatne udžbenike od države, bez obzira da li pohađaju osnovnu ili srednju školu, i te knjige neće morati da vraćaju, odlučilo je Ministarstvo prosvete.

Pošto pojedini izdavači po školama već nude udžbenike za sledeću godinu, iz Ministarstva apeluju na škole, nastavnike i roditelje da ne ulaze u postupak nabavke udžbenika do kraja marta, kada će biti poznato koji učenici i u kom obimu dobijaju besplatne udžbenike.

udzbenici

U prvoj polovini marta roditelji će moći da se na osnovu formiranih kriterijuma prijave za besplatne udžbenike, rečeno je u Ministarstvu prosvete i navedeno da će narednih dana sve škole u Srbiji biti obaveštene o novom planu raspodele knjiga.

Besplatni udžbenici prethodnih godina davani su na korišćenje svim učenicima u Srbiji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, i to za predmete: maternji jezik, matematika i svet oko nas, dok su za ostale predmete roditelji sami nabavljali udžbenike. Taj model pokazao je niz manjkavosti, što će, kako veruju u Ministarstvu prosvete, primenom novih kriterijuma biti otklonjeno.

Tako na primer, socijalno i materijalno ugroženi učenici kojima treba pomoći, ne pohađaju samo prva četiri razreda osnovnih škola koji su do sada bili obuhvaćeni projektom besplatnih udžbenika. Pomoć je potrebna i jednom delu učenika u starijim razredima osnovne, kao i u srednjoj školi, ističu u Ministarstvu i podsećaju da su do sada besplatne udžbenike dobijala i deca iz finansijski stabilnih porodica.

Takođe, upotreba knjiga iz tog projekta imala je veliko ograničenje – učenici su imali obavezu da po završetku školske godine udžbenike koji su dobili na poklon vrate neoštećene. Đaci nisu smeli da pišu po knjigama, da podvlače tekst, morali su da se trude da ih očuvaju kako bi i naredne generacije mogle da ih koriste. Zato je novim planom raspodele odlučeno da učenici knjige mogu da zadrže i po završetku školske godine, rečeno je u Ministarstvu.

Iznos sredstava namenjenih za taj projekat ostaje isti kao i prošle godine, skoro 600 miliona dinara, ali će model raspodele udžbenika biti promenjen.

Kako bi izabrali najkvalitetniji udžbenik, nastavnicima i učiteljima trebalo bi omogućiti dovoljno vremena za detaljan uvid u sve odobrene udžbenike iz Kataloga udžbenika za 2015/16. godinu koji je, sa skoro 1.700 odobrenih naslova, objavljen krajem januara.

Izvo: Tanjug

Možda Vam se svidi i