Sremska Mitrovica – Izložba gusala, pod nazivom „GDE SVI ĆUTE ONЕ GOVORE“, biće svečano otvorena u četvrtak, 10. decembra u 18:00 časova, u maloj sali Muzeja „Srema“ u Sremskoj Mitrovici. Autor izložbe je Miroslav Mitrović, viši kustos – etnolog, a organizovali su je Etnografski muzej u Beogradu, Muzej „Srema“ i Centar za kulturu „Sirmiumart“.

Posetioci će imati priliku da vide odabir gusala iz Zbirke narodnih instrumenata Etnografskog muzeja.
Izložba ima za cilj da ukaže na značaj koji one imaju. Predstavljaju jedinstveni narodni instrument, čija je osnovna uloga bila pratnja epskih pesama kojima su se, u nedostatku pisanih izvora i tokom prošlih vremena, prenosile poruke. Imale su važnu ulogu i u istoriji srpske epske poezije budući da su guslari, narodni pevači, opevali događaje iz nacionalne istorije vekovima, sve dok ti tekstovi nisu konačno zapisani.

PLAKAT GUSLE

Na prostor Balkanskog poluostrva gusle su doneli Sloveni, prilikom doseljavanja. S obzirom na to, one predstavljaju i instrument naroda koji se često selio i uz njih su ispevani stihovi koji svedoče o velikim istorijskim događajima i lomovima.

U periodu prosvetiteljstva i romantizma gusle doživljavaju veliku afirmaciju i od anonimnog instrumenta prerastaju u srpski nacionalni simbol. Simbolika gusala povezuje se i sa javorovim drvetom koje služi za njihovu izradu. Pošto ono u srpskoj prethrišćanskoj religiji označava kult predaka, uz gusle se slave i preci.

Svi zainteresovani će moći da pogledaju postavku ove izložbe od četvrtka, 10. decembra do petka, 8. januara. Ulaz je slobodan.

Možda Vam se svidi i