U Šid su jutros iz Preševa stigla dva autobusa sa izbeglicama, koja su krenula prošle noći, a očekuju se još tri, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Prema podacima koje je izveštač Tanjuga dobio od pripadnika međunarodnih organizacija, do 7.30 sati u Šid je, kako autobusima, tako i taksijima, pristiglo oko 80 izbeglica, koje su nastavile put pešice na teritoriju Hrvatske.

Prve izbeglice koje su promenile rutu za odlazak u Zapadnu Evropu nakon što je Mađarska zatvorila granice stigle su u Šid taksijima tokom noći.

Autobus, koji je ekipa Tanjuga jutros zatekla, iskrcao je putnike u blizini prelaza Tovarnik, na kilometar od hrvatske teritorije.

Izbeglice su kopnenim putem, zaobilazeći zvanični prelaz, krenule u pravcu hrvatske teritorije. Oni su preko kukuruzišta ilegalno ušli u tu zemlju, javila je TV N1, a prenosi Beta. U Tovarniku je, spreman županijski štab za zaštitu i spasavanje i ekipe Crvenog krsta.

Pošto se niko od putnika iz prvog autobusa nije vratio u zemlju, nadležni procenjuju da su hrvatske vlasti očigledno prihvatile izbeglice.

U Šidu se očekuju još tri autobusa, koja su tokom noći krenula iz Preševa, ali i nastavak talasa izbeglica u tom delu Srbije.

tanjug
Foto: Tanjug

Za sada je nejasno da li su izbeglice u potpunosti promenile rutu pa umesto preko Mađarske, pošto je ta zemlja zatvorila svoje međe, do Zapadne Evrope pokušavaju da stignu preko Hrvatske.

U Šidu je nekadašnja dečija bolnica „Principovac“ pripremljena za prihvat izbeglica, a taj objekat se nalazi na samo stotinu metara od graničnog prelaza Sot.

„Pripremili smo objekat za prihvat izbeglica“, rekao je izveštaču Tanjuga sa lica mesta upravnik objekta Radoslav Milošević.

On je rekao da u tom objektu može da bude zbrinuto 250 majki sa decom i da će za ostale biti postavljeni šatori.

U prihvatni centar biće primane izbeglice koje budu dolazile organizovanim, a ne individualnim prevozom. Iz Crvenog krsta dobijen je nalog da se pripremi dečja bolnica „Principovac“, koja je više godina zatvorena, za moguć dolazak izbeglica, a koja je u dobrom stanju.

kurir
Foto: Kurir

Za sada izbeglice ne dolaze u prihvatni centar, već žure da uđu u Hrvatsku.

Izvor: Beta, Tanjug

Možda Vam se svidi i