Izbeglice pristižu u Hrvatsku, Slovenija zaustavila voz

REGION – Sa područja Šida alternativnim putem kroz kukuruzna polja večeras je u Hrvatsku prešao novi talas muškaraca, žena i dece iz Sirije, Avganistana i drugih ratom zahvaćenih područja. Slovenačka policija zaustavila voz sa izbeglicama.

Tovarnik
Foto – Marko Drobnjakovic

Slovenačka policija zaustavila je voz sa izbeglicama na železničkoj stanici u mestu Dobova, na slovenačkoj strani granice sa Hrvatskom. “Voz sa oko 200 izbeglica je zaustavljen”, izjavila je za Rojters portparolka slovenačke policije Vesna Drole.

Od oko 20.30 pa do 21 sat kolone izbeglica sa najnužnijim stvarima po mraku ubrzano su se kretale put Tovarnika u Hrvatskoj, pri čemu ih niko nije sprečavao da pređu granicu. U nekoliko grupa koje su jedne za drugom, autobusima ili taksi vozilima, stizale na ovo područje, bilo je dosta žena i dece, tako da se često čuo plač dečaka i devojčica.

Na putu kroz kukuruzna polja između Srbije i Hrvatske nema hrvatskih policajaca, a izbeglicama put osvetljavaju novinarske ekipe koje su na celodnevnom radnom zadatku.

Uz najnužnije stvari u rukama, neke od izbeglica pokušavaju da se po mrklom mraku snađu i uz pomoć mobilnih telefona i malih baterijskih lampi, a svi užurbano prelaze tih kilometar i po, kako bi što pre stigli do Tovarnika.
U Tovarnik i dalje prištižu izbeglice sa Bliskog istoka, a deo onih koji su tu boravili tokom dana, odvozi se dalje autobusima, dok će neki prespavati u tom hrvatskom mestu na granici prema Srbiji.

Od 17 do 18 sati osam punih autobusa odvezlo je muškarce, žene i decu u pravcu železničkih stanica Ilača i Đeletovci, na pravcu prema Vinkovcima, ali istovremeno znatan broj njih nastavio je da dolazi na železničku stanicu Tovarnik. Na toj stanici večeras ima nekoliko stotina izbeglica dok je stotinak metara dalje, kod mesnog silosa, raspoređeno njih oko 1.000.

Jedna grupa od oko 200 izbeglica pokušala je da nastavi dalje ka centru mesta, ali ih hrvatska policija, koja je inače veoma tolerantna u postupanju, za sada sprečava.

U blizini silosa – na travnjaku i parkingu odakle polaze autobusi koji prevoze izbeglice, postavljeno je nekoliko šatora, a aktivisti humanitarnih organizacija i Crvenog krsta povremeno donose hranu i vodu.

Autobusi koji odvoze do te dve železničke stanice, vraćaju se natrag u Tovarnik, dok je Tanjugova ekipa na regularnom graničnom prelazu šid srela i dva autobusa iz Srbije koji nameravaju da uđu u Hrvatsku.

Ulaz muškaraca, žena i dece u autobuse obezbeđuje policija. Kada u vozilu više nema mesta, konstantno dolazi do verbalnih incidenata i guranja.

Pripadnici policije uspevaju da spreče da u autobuse uđe veći broj ljudi nego što ima mesta, tako da je situacija povremeno jako napeta, a uglavnom je mirna.

Tokom dana došlo je do dva manja incidenta, jer voz koji su očekivali na železničkoj stanici nije stigao, sve do večeras.

Autor teksta: Tanjug

Do 19 sati u Hrvatsku je ilegalno iz Srbije ušlo 9.200 izbjeglica, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Očekuje se da će u sljedećim danima preko 20.000 izbjeglica ilegalno stići u Hrvatsku iz Srbije.

Slovenska Civilna zaštita već je počela u Brežicama odmah nakon hrvatske granice, postavljati šatore i krevete i pripremati hranu i vodu za izbjeglice iz Hrvatske, javljaju mediji. U pripravnosti su i Slovenske željeznice.

„Hrvatska će granicu zatvoriti ako ponovno dođe do toga da u jednom danu na njezinu granicu pristigne gotovo osam tisuća migranata“, poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
Novinare je zanimalo koja je njegova poruka izbjeglicama koji su trenutačno u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji i planiraju preko Hrvatske doći do zapadnoeuropskih zemalja.

“Ne dolazite više ovdje, naši kapaciteti su puni. Ostanite u prihvatnim centrima u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Ovo nije put za Europu i autobusi vas ne mogu odvesti tamo. To je laž“, poručio im je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Izvor – Radio slobodna Evropa

22:03 – Mađarska je vanredno stanje proglašeno ranije u nekim oblastima zbog velikog priliva migranata, proširila na još dva južna okruga gde su migranti počeli da ulaze iz Hrvatske, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. On kaže da vanredne mere koje daju vlastima dodatna ovlašćenja kao što je pravo da blokiraju puteve, biće proširene na južne okruge Baranja i Šomođ, kraj granice Hrvatske.

Sijarto je rekao da su zvaničnici Hrvatske “izgubili kontrolu” nad prilivom izbeglica od kada su, primorani zatvaranjem granice Mađarske sa Srbijom, migranti promenili rutu na putu ka Zapadnoj Evropi.

Izvor – N1

You May Also Like