Svi granični prelazi prema Srbiji od sinoć su zatvoreni, saopšteno je iz Hrvatskog MUP-a, uz napomenu da će biti zatvoreni do daljeg, prenosi “Indeks”.

Voz na relaciji Beograd – Ljubljana, sinoć nije ušao na Hrvatsku teritoriju, zaustavljen je u Šidu. Za voz koji saobraća na ovoj relaciji a po redu vožnje treba da krene iz Sremske Mitrovice prema Ljubljani u 12.30h u Mitrovačkoj železničkoj stanici još nema informacija da li će saobraćati.

Foto Sanja Živković

Foto Sanja Živković

MUP je hrvatskim medijima poslao saopštenje u kojem se navodi da su u Hrvatsku do 22 sata ušle 11.003 izbeglice i da je hrvatska policija zatvorila sedam graničnih prelaza sa Srbijom.

„Zbog povećanog dolaska imigranata za saobraćaj su zatvoreni granični pelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina“, poručuju iz Hrvatskog auto-moto saveza.

Kako se navodi, Policijska uprava vukovarsko-sremska i PU osječko-baranjska su, na osnovu člana 195. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i člana 96. Zakona o upravnom postupku, donele rešenje o zabrani saobraćaja na delovima državnog puta na granici Hrvatske sa Srbijom u području graničnog prelaza Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut.

Granični prelazi sa Mađarskom, Horgoš i Bački Vinogradi, su i dalje zatvoreni.

Pripadnici Ministarstva Unutrašnjih poslova, PU Šid, PU Sremska Mitrovica, koji se nalaze na teritoriji Šida osim svojih redovnih dužnosti pomažu migrantima. Po izjavama građana policija pomaže migrantima i deli hranu i vodu. Ista situacija je i na graničnom prelazu, uprava Granične policije pruža svu potrebnu pomoć migrantima.

Šef smene stanice hrvatske granične policije Bajakovo, Damir Culi rekao je Tanjugu da je granični prelaz Bajakovo na granici između Srbije i Hrvatske ostao otvoren, da radi normalno i da je prohodan za sav saobraćaj.

Kada je reč o prelazima prema Mađarskoj, za sada je granični prelaz Bački Breg otvoren za saobraćaj, a samo za putnička vozila od sedam do 19 časova otvoreni su i granični prelazi Đala i Bajmok.

Na graničnom prelazu Kelebija dolazi do dužih zadržavanja usled nemogućnosti putničkih vozila da nesmetano dođu do samog prelaza.

U tu situaciju vozači dolaze zbog teretnog saobraćaja i preusmeravanja većeg broja vozila sa drugih graničnih prelaza.

Kolona kamiona na graničnom prelazu Batrovci, u smeru ka Hrvatskoj, sve do naplatne rampe je oko šest kilometara, dok je u Hrvatskoj u smeru ka Srbiji oko dva kilometra.

Izvor: B92, index.hr, Ozon

Možda Vam se svidi i