Sremska Mitrovica – Juče je zvanično istekao rok za zakonsku legalizaciju oružja koja je sprovedena povodom stupanja na snagu novog Zakona o oružju i municiji.

Novi Zakon o oružju i municiji stupio je na snagu 4. marta ove godine, dok će njegova primena početi nakon isteka godinu dana od njegovog stupanja na snagu. Za sada primenjuje sa samo član 51. novog Zakona. Članom 51. navedenog zakona propisano je sprovođenje zakonske legalizacije koja je počela danom stupanja na snagu ovog zakona, tačnije 4. marta i trajala je tri meseca, do juče, 4. juna.

Ovim članom Zakona o oružju i municiji propisano je da vlasnici oružja, fizička i pravna lica mogu da registruju odnosno predaju oružje koje poseduju bez odobrenja nadležnog organa. Vlasnici oružja koji su u postupku zakonske legalizacije registrovali, odnosno predajali oružje nisu bili dužni da dokazuju poreklo tog oružja i protiv njih neće biti podnete nikakve prijave.

oruzje-2

Građani su tokom zakonske legalizacije mogli da predaju oružje koje se može legalizovati, koje je već legalizovano, kao što je lovačko oružje, sportsko oružje i oružje za ličnu bezbednost al ii nelegelizovano oružje.

Prethodna zakonska legalizacija u Republici Srbiji sporvedena je 2007. godine.

Možda Vam se svidi i