Sremska Mitrovica – Zahtev koji je pre nekoliko dana upućen ministarstvu poljoprivrede da se izvrši interventni otkup tovljenih svinja zbog destruktivno niske cene i monopola prerađivačke industrije ovih dana, prema rečima Zlatana Đurić, predsednika Unije poljoprivrednih proizvođača Sremske Mitrovice počeo je da daje svoje rezultate.

Đurić je za Ozon radio rekao da su po dogovoru, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dostavljeni spiskovi sa količinama tovljenika sa područja Mačve i Srema, Bačke i ostalih delova Srbije, iz više od 20 opština. Na tim spiskovima do sada je evidentirano preko 30 hiljada tovljenih svinja koje su stigle za predaju, a uzimajući u obzir da zbog kratkog vremenskog perioda nisu svi podaci ažurirani, on smatra da je taj broj daleko veći. Do sada od ukupnog broja tovljenih svinja za interventni otkup 8.663 je na spisku iz Sremske Mitrovice.

svinja_i_prasici

„Broj tovljenih svinja na spiskovima za interventni otkup je samo još jedan podatak koji demantuje izjave pojedinaca iz pojedinih ministarstava i klaničarske industrije da mi nemamo šta da ponudimo svetu, što nije tačno, jer imamo. Naša ponuda od milion od dva miliona tovljenika na godišnjem nivou za izvoz na rusko tržište stoji i dalje, međutim adekvatan, pouzdan i siguran partner još se nije pojavio“, rekao je Đurić.

On je dodao da s obzirom da je prošle godine klaničarska industrija uvezla preko 500 hiljada tovljenih svinja po ceni od 1,38 evra po kilogramu red je da sada Ministarstvo srpskim poljoprivrednicima plati bar tu cenu s kojom su uvozili, što je nekih 183 dinara po kilogramu.

Za sam kraj Đurić je rako da se nada da će današnji pregovori koje će imati u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uroditi plodom i da će se pristupiti interventnom otkupu. Trenutna otkupna cena tovljenika iznosi 150 dinara.

Možda Vam se svidi i