Sremska Mitrovica – U hrvatskom gradu Osijeku, u Velikoj Vijećnici Osiječko – baranjske županije juče je održana zajednička konferencija komunalnih preduzeća „Unikom d.o.o.“ iz Osijeka i JKP „Komunalije“ iz Sremske Mitrovice pod nazivom „Gospodarenje otpadom u EU“.

Na samom otvaranju konferencije okupljenima su se prvo obratili Davor Vić, direktor Unikom d.o.o, Radoslav Jevremović, direktor JKP „Komunalija, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković i zamenik gradonačelnika Osijeka, Denis Ambruš. Svi oni su se kratko osvrnuli na značaj projekta „The case for zero waste- Stvaranje društva bez otpada“ i na dobru saradnju dva grada učesnika.

osijek1

Na konferenciji osim predstavljanja rezulata zajedničkog projekta Hrvatske i Srbije, odnosno Osijeka i Sremske Mitrovice, The case for zero vaste – Stvaranje društva bez otpada, predstavljeni su i planovi za naredni period. O postignutom i planovima ispred svojih preduzeća su govorile Tamara Milković, JKP „Komunalije“ i Tihana Škugor, Unikom d.o.o.

osijek2

U okviru ovog projekta u Sremskoj Mitrovici postavljena su 32 reciklažna ostrva koja sadrže po tri tipska kontejnera za odlaganje papira, kartona i plastične ambalaže. Ova reciklažna ostrva postavljena su u svim naseljima u gradu, a plan za budući period je da se postave i u dvorištima svih predškolskih i školskih ustanova. Takođe u okviru projekta, podsetila je Milković, građanima Sremske Mitrovice podeljeno je i 1000 kompostera za koje je vladala izuzetna zainteresovanost, i koji bi kako je rekla Milković svi bili podeljeni i da ih je bilo višestruku više. Održane su i brojne edukatvine radionice u predškolskim i školskim ustanovama i sa ovim aktivnostima se planira nastaviti i u narednom periodu, a obeleženi su i svi ekološki važni datumi.

osijek3

Svoja pozitivna iskustva okupljenima na konferenciji preneo je i Igor Petek iz Ljubljane koja je prvi grad u Evropskoj Uniji po količini recikliranog otpada, kao i Ivan Jurešić iz preduzeća „Ponikve d.o.o.“ sa ostrva Krk koje je kroz pravilno upravljanje otpadom produžilo „životni vek“ svoje deponije koja je zbog svoje lokacije izuzetno ograničena prostorom.

Projekat „The case for zero waste – Stvaranje društva bez otpada“ predviđeno je da traje ukupno dve godine, zvanično je počeo 28. novembra 2013. godine, a njegova ukupna vrednost iznosi 670 milona evra i u potpunosti je finansiran sredstvima Evropske Unije. Cilj realizacije projekta jeste povećanje stope prikupljenog otpada kroz unapređivanje mehanizma prikupljanja i upravljanja otpadom, kao i podizanje ekološke svesti građana.

osijek4

Možda Vam se svidi i