Sremska Mitrovica – Tačno u podne širom Republike Srbije i Republike Srpske minutom ćutanja, zvukom sirena za prestanak opasnosti i crkvenim zvonima obeležen je Dan sećanja na stradale i prognane Srbe.

U Sremskoj Mitrovici predstavnici lokalne samouprave položili su vence na spomen ploču u Masarikovoj ulici i na taj način još jednim činom odali počast svim Srbima koji su stradali i prognani kako u operaciji “Oluja” tako i tokom svih oružanih sukoba na teritoriji nekadašnje Republike Jugoslavije.

„Polaganjem venaca obeležavamo dan kada je pre 20 godina u jednoj zločinačkoj akciji hrvatske vojske prognano više od 250.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta. Na putu ka Srbiji njih 2.500 na žalost nije uspelo da preživi. Ovaj dan ćemo svi pamtiti, dan kada se dogodio veliki zločin koji smo oprostili i koji ćemo praštati, ali kao narod i kao država ne smemo zaboraviti“, rekao je Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice prilikom polaganja venaca.

spomen ploca

On je dodao da je veliki broj prognanih Srba u prvom talasu tokom „Oluje“ došao u Srem, pre svega u Sremsku Mitrovicu.

„Više desetina hiljada ljudi došlo je u naš grad i dobilo status izbeglica. Veliki broj njih do sada je rešio svoje stambeno pitanje, ostala je još nekolicina kojoj lokalna samouprava, kao i do sada pokušava na sve moguće načine da pomogne kako bi nakon punih dvadeset godina dobiju svoje domove“, dodao je Janković.

2

Možda Vam se svidi i