Srbija – Postignut sporazum advokata i Ministarstva pravde!

Sporazum predviđa da stručni tim predloži organima Advokatske komore Srbije da se prekine obustava rada, kao i da izmene propisa budu upućene po hitnom postupku u Skupštinu Srbije na usvajanje.

Skupstina-Srbije-3

Foto: Tanja Valič

Stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije (AKS) danas su dogovorili izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećeg seta zakona, što je jedan od zahteva srpske advokature za prekid protesta koji je započela 17. septembra prošle godine.

Članovi stručnih timova su, nakon sastanka koji je trajao tri sata, potpisali sporazum o izmenama spornih propisa koji će u subotu razmatrati Upravni odbor AKS.

Sporazum predviđa da stručni tim predloži organima AKS da se prekine obustava rada, kao i da izmene propisa budu upućene po hitnom postupku u Skupštinu Srbije na usvajanje.

Odluku o tome da li se nastavlja ili prekida obustava rada doneće Skupština AKS koju će zakazati UO AKS u subotu.

Srpski parlament bi mogao da zaseda u drugoj polovini januara i to vanredno, poshto mu Vlada dostavi predlog izmena i dopuna zakona.

Član stručnog tima AKS Jasmina Milutinović rekla je da bi advokati mogli da počnu da rade najranije 18. januara ali da će o tome odlučiti Skupština AKS.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da ”garantuje” da će predviđene izmene propisa biti u Parlamentu do kraja meseca i apelovao da se štrajk prekine i pre njihovog usvajanja.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Tanjug

Možda Vam se svidi i