Sremska Mitrovica – Rok za prijavu učenika osnovnih škola za besplatne udžbenike i predaju potrebne dokumentacija ističe za samo pet dana, tačnije 24. marta.

Po preporuci Ministarstva obrazovanja svim učenicima osnovnih i srednjih škola podeljene su prijave namenjene roditeljima preko koji su oni prijavljivali svoju decu za učestvovanje u projektu “Besplatni udžbenici”.

Ključni kriterijum u ostvarivanju prava na besplatne udžbenike jeste socijalni odnosno materijalni status porodice učenika. Besplatne udžbenike će dobiti deca iz porodica u kojima ni jedan roditelj ne radi, ona u kojima je jedan zaposlen ili oba rade, ali su im mala primanja kao i deca samohranih roditelja.

udzbenici vremetackakom

 

Foto: vreme.rs

Za razliku od prethodnog projekta, besplatne udžbenike đaci će dobijati u trajno vlasništvo i ta pomoć neće biti, kao ranije, samo za tri predmeta u prva četiri razreda, nego je određen iznos po učeniku za koji mogu da se nabavljaju takvi udžbenici.

Đaci sedmih i osmih razreda, iz najugroženijih porodica, dobiće pomoć od 8.000 dinara kako bi iz kompleta koji koriste odabrali udžbenike koje će im Ministarstvo nabaviti u tom iznosu. Prema odgovarajućoj skali, za udžbenike prva četiri razreda ta pomoć iznosi 4.000 dinara, za peti i šesti razred 6.000 dinara dok će oni učenici koji budu u drugoj grupi na listi dobiti polovinu iznosa pomoći namenjene najugroženijima.
U ovogodišnjem budžetu za nabavku besplatnih udžbenika odvojeno više od 600 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i