Sremska Mitrovica – Saga o slučaju “učitelj” se nastavlja, peticija roditelja da se suspendovani učitelj Žarko Mate vrati na svoje radno mesto danas je upućena načelnici Gradske uprave za obrazovanje Mirjani Pjevac.

Iz tog razloga kontaktirali smo načelnicu Pjevac koja je potvrdila informaciju da je dobila peticiju, ali i da je ona odmah prosleđena prosvetnoj inspekciji koja ima zadatak da ispita zakonitost rada direktorice škole, Ankice Jevtić. Načelnica Pjevac je objasnila da na disciplinski postupak koji je pokrenut protiv učitelja Matea ne može niko da utiče i da se čeka da on bude okončan kako bi se situacija razrešili na jedan ili drugi način, odnosno otkazom učitelju ili njegovim vraćanjem na posao. Navode da je nova učiteljica dala otkaz u jednoj predškolskoj ustanovi kako bi zamenila učitelja Matea, Pjevac je negirala.

aa
Foto: Večernje novosti

Iz sindikata prosvetnih radnika OŠ “Slobodan Bajić Paja” kažu da je za sutra u 12:15 zakazan sastanak pripadnika sindikata na kojem će usaglasiti mišljenja i doneti zvaničan stav o čitavoj situaciji sa učiteljom Mate.

Prema rečima roditelja deca do sada nisu imala pritužbe na učitelja Matea i opisuju ga kao strogog, ali dobrog pedagog. Pojedini roditelji tvrde da su čuli da se Mate već neko vreme ne slaže sa direktoricom i pedagogom škole, kao i da mu je u nekoliko navrata prećeno otkazom.

Učitelj III/3 razreda OŠ “Slobodan Bajić Paja”, Žarko Mate pre nekoliko dana je suspendovan i protiv njega je pkrenut disciplinski postupak zbog, kako se navodi “osnovane sumnje da je 5. oktobra učinio povredu zabrane – psihičko nasilje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva deteta i učenika ili zaposlenog”. Prema nezvaničnim informacijama učitelj Mate je pušio u učionici, odbijao je da drži časove fizičkog vasptanja i samovoljno je skraćivao nastavu.

Rok za završetak disciplinskog postupka je šest meseci, a do tada suspendovanom učitelju zabranjen je ulazak u školu.

Možda Vam se svidi i