Sremska Mitrovica – Udruženje „DEKALEND“ alternativna kulturna scena Laćarak, u utorak 6.oktobra 2015. godine, u okviru Dečije nedelje, postaviće na 4 lokacije svoj projekat „Dekalend“ male slobodne biblioteke, i to:

1. u 10 sati ispred Dekalenda u Laćarku, ul. 1.novembra br. 259,
2. u 10,30 u Romskom naselju „Klinjine rupe“ u Laćarku (na kraju sela),
3. u 11 sati ispred OŠ “Triva Vitasović Lebarnik” u Laćarku,
4. u 12 ispred OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici.

PLAKAT e
“Male slobodne biblioteke” ili “otvoreni ormani za knjige” egzistiraju u svetu na više desetina hiljada mesta. Postavljene su na ulici, svako može da ih proširuje i da se njima služi. Otvorene su danonoćno i stalno menjaju svoj fond. Cilj postavljanja ovih “kućica za knjige“ jeste promocija i razvoj pismenosti i ljubavi prema čitanju, uz izgradnju osećaja zajedništva, deljenje veština, kreativnosti i mudrosti kroz generacije.

Osnovna ideja „malih slobodnih biblioteka“ je koliko jednostavna, toliko i genijalna. Svako može da stavi svoje knjige u orman, i da ponese neke druge, bez birokratije, dan i noć, svakog dana u godini. Biblioteke su onoliko šarolike i raznovrsne kao i njihovi vlasnici, a za početak će se u „Dekalend malim slobodnim bibliotekama“ naći knjige za decu. Nakon čitanja potrebno je knjigu vratiti i, po mogućnosti, dopuniti „biblioteku” nekom novom knjigom. Ideja je da se u nekom narednom periodu pored ovih “drvenih kućica za knjige” postave i klupe, gde će mladi, kao i svi zainteresovani, moći da prelistaju ili pročitaju knjigu, i slobodno vreme iskoriste na pravi način.

“Male slobodne bibilioteke” u svetu se shvataju kao društvene skulpture, nisu bile predmet zloupotrebe niti vandalizma, stoga se organizatori nadaju da će ova ideja zaživeti i opstati i u Srbiji.

„Dekalend mala slobodna biblioteka“ će se ove godine naći i na Sajmu knjiga u Beogradu koji počinje 25 oktobra ove godine, na štandu izdavačke kuće „HESPERIA“ iz Beograda, koja podržava ovaj projekat.

“Male Dekalend biblioteke” oslikala je akademska slikarka Danica Veselinović iz Beograda uz podršku dece iz Laćarka, kao i likovni pedagozi Zmajeve škole.

Projekat “Dekalend male slobodne biblioteke” podržao je Grad Sremska Mitrovica, pomogli prijatelji, a saradnici u realizaciji projekta su Udruženje „Parno romoro“ iz Laćarka, Institut za ravnopravnost polova Vojvodine iz Novog Sada, Izdavačka kuća HESPERIA iz Beograda, Sava M turist Sremska MItrovica, DOO “Primip” Sremska Mitrovica, Biblioteka “Gligorije Vozarović”, Centar za kulturu “Sirmiumart”, Turistička organizacija Grada Sremska MItrovica, Kancelarija za mlade iz Sremske Mitrovice i Olivera Olja Jelkić, književnica, kao nosilac projekta.

Možda Vam se svidi i