Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica, Pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Praznik je posvećen komandantu Soluna iz 3. veka koji je stradao jer je štitio hrišćane.

Srpska pravoslavna crkva današnji dan slavi kao praznik posvećen antičkom komandantu Soluna Svetom Dimitriju koji je stradao zbog širenja hrišćanstva. Dan svetog Dimitrija je u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

52
Danas u pravoslavnoj crkvi Sremska Mitrovica:

НЕДЕЉА 8.11.2015. ГОДИНЕ
У 9.30 САТИ – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА
У 11.00 САТИ – СЕЧЕЊЕ СЛАВСКОГ КОЛАЧА У САБОРНОМ ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА
У 11.15 САТИ – ФОРМИРАЊЕ ЛИТИЈЕ КОЈА ЋЕ ИЋИ ПУТАЊОМ САБОРНИ ХРАМ, ТРГ ЋИРЕ МИЛЕКИЋА, УЛИЦА СВ. ДИМИТРИЈА, ТРГ ВОЈОЂАНСКИХ БРИГАДА (ПЛАТО ИЗМЕЂУ ОПШТИНЕ И БАЗИЛИКЕ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА)
У 11.45 САТИ – ИСПРЕД БАЗИЛИКЕ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА МОЛИТВА ЗА ГРАД СРЕМСКУ МИТРОВИЦУ И ЊЕНЕ ГРАЂАНЕ

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski, koga starokalendarske pravoslavne crkve slave 8. novembra, rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Zadatak mu je, takođe, bio da progoni hrišćane. Međutim, on ih je štitio i zato bio osuđen na smrt. Izboden je kopljima od strane rimskih vojnika početkom 4. veka.

Crkveni istoričari nisu saglasni oko toga da li život ovog svetitelja treba locirati u Solun ili Sremsku Mitrovicu, rimski Sirmijum, jer najstariji dokumenti koji su sačuvani potiču tek iz 8. veka, prenosi Verska informativna agencija.

Prema jednom tumačenju, mučenik je pogubljen u Sirmijumu, a ostaci preneti u Solun, nakon osvajanja Srema od varvara. Grci su već 413. podigli u Solunu baziliku u kojoj su se čuvale mošti Svetog Dimitrija. Grad je sačuvan, po predanju, od zemljotresa, bolesti, opsada. Sveti Sava Srpski, kako beleži Domentijan “dođe u solunski grad i pokloni se svetom velikom čudotvorcu Dimitriju i celiva njegovu časnu ruku”.

Svetog Dimitrija posebno slave, pored Grka, Rusi i Srbi. Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. veku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi.

U Srpskoj crkvi je njemu posvećeno preko 120 hramova. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu nalazi se od 1388. godine.

Srbi smatraju da do Mitrovdana treba završiti sve velike poslove, pošto počinje zima, a ako je praznik pod snegom, znak je vrlo hladne zime.

Mnogobrojne su srpske porodice koje danas slave svoju krsnu slavu.

Možda Vam se svidi i