Sremska Mitrovica – Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan starijih osoba, u Sremskoj Mitrovici tim povodom organizovan je niz aktivnosti, od kojih je prva predstavljanje svih lokalnih institucija koje se bave problematikom starih lica.

Na konferenciji za medije koja je održana danas u Gradskoj kući svoje usluge predstavili su Centar za socijalni rad “Sava”, Crveni krst Sremska Mitrovica, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, Opštinsko udruženje penzionera i volonteri.

Prema poslednjem popisu stanovništva, Grad Sremska Mitrovica ima 85.902 stanovnika, od toga udeo starih je 15,6%, odnosno na teritoriji Grada živi 13.408 osoba starijih od 65 godina starosti.

1

Jedna od centralnih institucija koja se bavi zaštitom ove populacije na teriotriji Grada jeste Centar za socijalni rad “Sava” Sremska Mitrovica. Prema podacima ove institucije broj korisnika koji pripadaju populaciji lica starijih od 65 godina stalno je u porastu, po poslednjem izveštaju, broj starijih lica korisnika usluga Centra “Sava” je 1061, što iznosi 15% od ukupnog broja korisnika ovog Centra.

“Centar za socijalni rad je ustanova koja široku lepezu usluga i prava pruža našim sugrađanima, najbitnije usluge koje pružamo jesu starateljstvo, domski smeštaj, prihvatne stanice i porodični smeštaj, odnosno hraniteljstvo za stare osobe. Mi isto tako ostarelim socijalno ugroženim sugrađanima omogućujemo da ostvare kod nas pravo na materijalno obezbeđenje, to je stalna novčana pomoć i taj broj korisnika je takođe stalno u porastu. Isto tako pružamo i jednokratne novčane pomoći”, objašnjava Snežana Stanisavljević, direktorka Centra za socijalni rad „Sava“ iz Sremske Mitrovice.

Stanisavljević je dodala da se starije osobe Centru za socijalni rad javljaju kada imaju niz problema, pre svega zdravstvenih, a zatim i materijalnih.

“Mi primenjujemo starateljske mere zaštite u cilju zaštite prava i interesa starijih osoba. Centar tokom cele godine tradicionalno pruža uslugu pomoći i kućne nege u gradu i svim seoskim mesnim zajednicama. Naše gerantodomaćice pružaju usluge one koje stare osobe same sebi ne mogu da ostvare. Kada su starije osobe same, a nemaju ni srodnike ni one koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ova usluga je onda neophodna i bitna”, rekla je Stanisavljević.

Za sam kraj ona je rekla da institucije koje su umrežene, a koje se bave problematikom starih lica moraju konstantno da učvršćuju svoju mrežu i da zajedničkim snagama problem starih lica svedu na najmanju moguću meru.

Ispred Doma zdravlja Sremska Mitrovica govorila je Verica Kostić Muškinja, pomoćnik direktora Doma zdravlja Sremska Mitrovica za medicinska pitanja i ginekolog načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena. Muškinja je rekla da se Dom zdravlja problemima starih lica bavi 365 dana godišnje. Ona je naglasila da stara lica ne treba da se isključe iz društvenog zivota odlaskom u penziju, odnosno kada navrše 65 godina, nego da treba samo na drugačiji način da pristupe životu i starosti. Doktorka Muškinja je istakla da kakva će biti starost nekog čoveka u velikoj meri zavisi od načina života i da ukoliko ljudi iz svojih života eliminišu ili smanje negativne i nezdrave životne navike životni vek će se produžiti, a broj oboljenja i smrti usled bolesti smanjiti.

Mirjana Treskanica, predsednica Opštinskog udruženja penzionera kratko je objasnila da je osnovna briga Udruženja socijalni meterijalni položaj penzionera koji se ogleda kroz praćenje svih zakona, od Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju do propisa koji mogu na bilo koji način uticati na poboljšanje života penzionera.

Nakon aktivnosti u Gradskoj kući na Gradskom trgu organizovan je bazar zdravlja, a zatim u Trećoj zdravstvenoj stanici Doma zdravlja tribina o starim licima.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik