Sremska Mitrovica- U Srbiji je danas Dan žalosti zbog pogibije šestorice radnika iz Srbije u požaru na ruskom poluostrvu Jamal.

Šest srpskih radnika poginulo je na severu Rusije, u požaru koji je zahvatio gradilište na sibirskom polustrvu Jamal. Troje radnika povređeno i nisu u životnoj opasnosti.

Požar je izbio u mobilnom naselju na gradilištu koje se bavi naftno-gasnim poslovima kod grada Salehard na oko 3.000 kilometara od Moskve.

Radnici iz Srbije koji su izgubili život na severu Sibira su:

Miroslav Arsić, rođen 1986. godine
Branislav Arsić, rođen 1993. godine
Čedo Bogunović, rođen 1959. godine
Dragan Marjanović, rođen 1966. godine
Mirko Matijević, rođen 1993. godine
Slaviša Kadić, rođen 1960. godine

преузимање

Vlada Srbije je Dan žalosti proglasila povodom tragičnog događaja na ruskom poluostrvu Jamala, gde je u požaru u nedelju 8. februara stradalo šestoro radnika iz Srbije.

Dan žalosti biće završen u ponoć između četvrtka i petka.

Zakonom o Danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama i da se nastradalima oda pošta minutom ćutanja.

Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da ih štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju Dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Za vreme Dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Prema Zakonu, Dan žalosti se proglašava posle naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi ili u slucaju smrti visokog državnog funkcionera.

Može da bude proglašen i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju.
Autonomna pokrajina, opština, grad i grad Beograd mogu proglasiti Dan žalosti na svojoj teritoriji povodom nekog tragičnog
događaja od lokalnog značaja.

Dan žalosti ne može trajati duže od tri dana, a za kršenje načina obeležavanja zakon predviđa i kazne od 5.000 do 200.000 dinara za pravna lica.

Kazna za fizičko lice koje na javnom mestu namerno povredi obavezu obeležavanja je od 2.000 do 10.000 dinara.

Možda Vam se svidi i