Sremska Mitrovica – U Srbiji i Republici Srpskoj danas se obeležava Dan žalosti, u znak sećanja na stradanje i progon Srba 1995. godine, u hrvatskoj vojno policijskoj akciji Oluja.

Pre 20 godina iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna proterano je oko 200.000 Srba, oko 2.500 je ubijeno, za još toliko se traga, a uništeno je skoro 25.000 njihovih kuća, 13.000 privrednih objekata, crkve, muzeji, spomenici…

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je medijske kuće da se striktno pridržavaju obaveza o obeležavanju dana žalosti, koje su jasno definisane zakonskim odredbama.

Pružaoci medijskih uloga dužni su da svoje programske šeme detaljno prilagode obeležavanju dana žalosti, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, kao i da emituju prikladnu muziku i emisije, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom.

Na naslovnim stranama dnevnih novina, koje treba da budu isključivo u crnoj i beloj boji, što važi i za fotografije, potrebno je objaviti i odluku o proglašenju dana žalosti i njegovom obeležavanju.

U skladu sa Zakonom, obavezu da prilagode svoje programe imaju i sve ustanove kulture.

Možda Vam se svidi i