Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja Dana zaštite od požara, juče je održana akcija u okviru koje su pripadnici Odeljenja za vanredne situacije na Trgu Ćire Milekića delili edukativne priručnike, vršili obuku građana, ali i prezentovali najnovije i najmodernije vatrogasno vozilo iz voznog parka Vatrogasne stanice u Sremskoj Mitrovici koje je bilo izloženo na Trgu.

Dan zaštite od požara bio je idealna prilika da se Mitrovčani upoznaju ne samo sa tehničkim mogućnostima jednog od tri najmodernija vozila za gašenje požara u Srbiji, nego i sa samim radom vatrogasne službe.

U okviru akcije podeljen je i veliki broj edukativnih priručnika koji su u najvećoj meri prilagođeni deci, a u kojem se nalaze svi postupci koje treba uraditi ukoliko dođe do vanrednih situacija. Grad Sremska Mitrovica je i ove godine iz svog budžeta finansirao štampanje 500 primeraka ovog priručnika.

44

“Koristimo svaku priliku da vršimo edukaciju građana kako da postupaju ne samo prilikom požara, nego svih vanrednih situacija, a ovo je upravo jedna od takvih prilika. Danas ćemo sve zainteresovane građane da upoznamo sa načinima kako treba da urade ukoliko dođe do požara, poplava, zemljotresa i svih drugih vanrednih situacija”, prilikom jučerašnje akcije rekao je Stevan Pejič, načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

77

Pejić je dodao da je edukacija samo jedan deo planiranog programa, a da je drugi deo pokazni u kojem će Mitrovčanima biti prezentovano jedno vatrogasno vozilo koje je u Vatrogasnu stanicu u Sremskoj Mitrovici stiglo nedavno iz Rusije, a koje od tada učestvuje u čak 80 odsto intervencija na koje izlaze.

7. novembar se u Srbiji tradicionalno obeležava kao dan Zaštite od požara, a u znak sećanja na isti datum 1834. godine kada je tadašnji ministar Unutrašnjih poslova Đorđe Prokić, po naređenju Kneza Miloša doneo uredbu od 17. članova kojom je prvi put u Srbiji regulisana neka vrsta zaštite od požara. Uredba je obuhvatala kako preventivne, tako i operativne mere koje su se preduzimale prilikom gađenja požara.

11

Možda Vam se svidi i