Sremska Mitrovica – Na velikoj sceni Pozorišta “Dobrica Milutinović” u Sremskoj Mitrovici, sinoć je pred mnogobrojnom publikom nastupio fantastičan Trio “Balkan strings” (Balkanske žice).

Poslednji nastup pred mitrovačkom publikom imali su pre tačno šest godina, a na sinoćnjem koncertu svirali su numere sa tri cd-a izdatim upravo u međuvremenu, neizostavan deo koncerta bilo je i sviranje u šest ruku.

“S obzirom da je prošlo šest godina od našeg poslednjeg nastupa u Sremskoj Mitrovici daćemo sve od sebe da pokažemo publici šta smo to promenili u programu, jer smo u međuvremenu izadali čak tri nova cd-a i dvd. Sviraćemo sving na balkanski način, nešto tradicionalno balkansko, ali i klasiku, takođe na balkanski način”, pre koncerta rekao je Zoran Starćević koji sa svoja dva sina, Nikolom i Željkom čini sastav Trio “Balkan strings”.

6

Starčević je rekao da su imali ukupno 44 koncerta ove sezone, kao i da su više svirali u inostranstvu nego u Srbiji.

“Ove godine mnogo manje smo svirali u Srbiji, a dosta u svetu. Počeli smo u januaru svirajući u Českoj, Poljskoj, Austriji, Mađarskoj, zatim smo nastupali u Americi, obišli smo Kolorado, Kaliforniju, gde smo svirali u gotovo svim većim gradovima, od San Franciska, preko San Hosea, do San Dijega i učestvovali smo na mnogobrojnim gitarskim festivalima”, rekao je Starčević.

On je dodao da Trio voli da nastupa pred domaćom publikom, ali da nemaju svi sluha za ono što rade i izrazio zadovoljstvo što mitrovačka publika prepoznaje njihov kvalitet.

“Mi itekako volimo da sviramo za naše ljude u Srbiji, ali nemaju svi sluha za ono što radimo. Drago mi je da Mitrovica ima. Mitrovica je kraj koji ima tradiciju žica, a s obzirom da smo mi Balkanske žice ni ne čudi što ovde ima i publike. Nama je u sećanju da publika ovde razume muziku koja se izvodi na žicama i znamo da ovde postoji tradicija mnogo veća nego što ima Beograd”, za kraj dodao je Starčević.

Trio „Balkan strings“ čine Zoran Starčević, jedan od najboljih balkanskih gitarista, i njegova dva sina, Nikola i Željko. Svi imaju klasično gitarsko obrazovanje i izvode svoju originalnu, instrumentalnu muziku. Poznati su po perfektnim interpretacijama, korišćenju “La Bella” žica za gitaru, čuvenog američkog proizvođača, zapaženim nastupima u Srbiji i širom sveta.

Izmislili su, još na početku koncertne karijere, šestoručno sviranje na jednoj gitari, što je postalo njihov zaštitni znak. Preplitanjem žica, univerzalnim muzičkim jezikom, Starčevići intrerpretiraju muziku koja je spoj mnogih elemenata multinacionalnog Balkana i kombinacija različitih kultura – srpske, romske, makedonske, rumunske, moldavske, mađarske, grčke, mediteranske, sa primesama klasičnih elemenata, jazz i swing muzike. Nastupali su na brojnim klasičnim gitarskim, World Music i Jazz festivalima i koncertima u SAD, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj, Turskoj, Mađarskoj, Austriji, Finskoj, Rusiji, Švajcarskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Španiji, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj, Francuskoj, Crnoj Gori.

Držali su i master čas (master class) studentima klasične i džez gitare u Evropi i Americi.

Prvi nastup imali su 2003. godine u Loznici, a prvu nagradu za najbolji instrumentalni ansambl dobili su u Italiji (Music World 2004). Za kompoziciju Nikole Starčevića „Vodenica“, na najvećem kompozitorskom takmičenju u Americi (Songwriting Competition 2005) u kategoriji World Music, takođe su dobili prvu nagradu.

Možda Vam se svidi i