Da li se Mitrovica budi?

Sremska Mitrovica – Vesti o Prodaja „Mitrosa“ i najavljeni dolazak nemačke mesne kompanije „Tenis“ obradovale su mnoge Mitrovčane, javila se nada de će stočarska proizvodnja i mesarska industrija ponovo biti u punom jeku kao što je to bilo pre devedesetih godina.

Novi vlasnik „Mitrosa“, John Gierlinger pored investicija vrednih oko 8 miliona evra, u prvoj fazi rada planira da zaposli oko 380 radnika i nedeljno preradi oko 1000 svinja. Očekuje se da će uticaj na sremsku privredu ponovnim pokretanjem rada „Mitrosa“ biti pozitivan i značajan.

Još jedna dobra vest jeste i najavljena izgradnja čak dva pogona nemačke mesne kompanije „Tenis“ u Sremskoj Mitrovici. Ukoliko do toga zaista dođe još mitrovčana dobiće zaposlenje, a zajedno sa „Mitrosom“ ove dve kompanije mogle bi da ožive ne samo stočarsku proizvodnju u Sremu, nego i u Mačvi, pa i šire.

tenis nemačka1

 

U 2013. godini početkom aprila meseca brodogradilište „Sava“ dobilo je novog vlasnika, Holanđanina koji je za kratko vreme podigao brodogradilište na noge i zaposlio oko 300 radnika. Rezultati su se videli već nakon godinu dana, kada je i prvi brod koji je izgrađen u „Savi“ porinut. Zaposleni kažu da su zadovoljni i platama i uslovima rada.

„Cooper standard“, američka kompanija koja se bavi proizvodnjom gumenih delova za automobile koja je zemljište u Mitrovici kupila takođe početkom aprila 2013. godine, a sa proizvodnjom počela u junu prošle godine već sada je mesto u kome su neki mitrovčani našli „svoje parče hleba“. Postizanjem maksimalnog kapaciteta proizvodnje „Cooper standar“ zapošljavaće, prema planu čak 600 radnika.

cooper_standard_logo__medium

Tokom prošle godine i italijanska firma iz sektora prateće automobilske industrije, treći najveći snabdevač prozorskim podizačima i sistemima vrata u Evropi, koja ima pogon u Sremskoj Mitrovici“, Lames Group“  zaposlila je 116 radnika, ali ne i ispunila ugovor kojije potpisala sa lokalnom samoupravom, po kojm je trebala da zaposli duplo više radnika, odnosno 250.

Kada se sve sabere i oduzme, prethodna godina jeste bila teška, kako za sve stanovnike Srbije, tako i za Mitrovčane, ali u ovoj godini postoji nada da se Mitrovica budi i da će se probuditi.

You May Also Like