Sremska Mitrovica – Pre četiri godine u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica i zvanično je počela sa radom cito-genetska laboratorija u sklopu Službe ginekologije i akušerstva.

Sredstvima pokrajinskog Fonda za zdravstveno osiguranje, obezbeđena je oprema za ovu laboratoriju u vrednosti 10 miliona dinara, a reč je o najsavremenijem ultrazvučnom aparatu i mikroskopima poslednje generacije,koji omogućavaju preciznu i pouzdanu prenatalnu dijagnostiku,jedinu takve vrste među opštim bolnicama u Srbiji.

bolnica movostirs

„Ovde se u proseku,na godišnjem nivou uradi 50 analiza plodove vode ženama sa rizičnom trudnoćom, a svaka trudnica ima mogućnost da u našoj bolnici, u 52. nedelji trudnoće uradi i skrining na fetalne anomalije i tako bude sigurna da rađa zdravo potomstvo. Primetan je sve veći broj pacijentkinja koje ovde rade potrebne analize i ovo je zaista dobro rešenje za žene iz Srema, jer brže i lakše mogu dobiti rezultate analiza testova prenatalne dijagnostike, nego u bilo kom Kliničkom centru“, ističe dr Ivana Mahovac Filipović, stručni saradnik u ovoj laboratoriji.

„Sremska Mitrovica je dokaz da vrhunska medicina nije privilegija samo velikih centara u zemlji. Zahvaljujući pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo Vlade Vojvodine, pre pet godina,dobili smo kvalitetan 3D ultrazvučni kolor dopler i danas 8 obučenih lekara radi na otkrivanju anomalija neinvazivnim genetskim testiranjem iz krvi trudnice.Ako se tim testom pokaže da je došlo do oštećenja ploda, pristupa se analizama plodove vode u citogenetskoj laboratoriji,a ovde je moguće uraditi i genetski pregled supružnika“, objašnjava Prim dr Dragan Malobabić, načelnik Službe ginekologije mitrovačke bolnice i dodaje da su sve analize u ovoj laboratoriji besplatne i idu na teret republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

U sklopu citogenetske laboratorije postoji i Savetovalište za trudnice u kojoj svakodnevno mogu dobiti sve potrebne informacije i savete.
Izvor:www.obsm.rs

Možda Vam se svidi i