Sremska Mitrovica – Učitelji, nastavnici, profesori, direktori, pedagozi i sav ostali nastavni i nenastavni kadar u srpskim osnovnim i srednjim školama u novu školsku godinu ulazi u nedoumici kako će se naredna školska godina realizovati, da li će ili neće na snagu stupiti novi Pravilnici o finansiranju ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Iz Ministarstva prosvete dali su obećanje reprezentativnim sindikatima prosvetnih radnika da ove godine neće menjati aktuelne Pravilnike o finansiranju ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja i da u odnosu na školsku 2014/2015. godinu neće biti nikakvih promena, međutim sva je prilika da obećanje neće biti ispunjeno.

skola6

“Novi Pravilnici o finansiranju ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja napravili su pravu pometnju, jer su škole već izvršile bodovanje zaposlenih, njegovom primenom doći će do povećanja broja tehnoloških viškova i to naročito kod broja sekretara u osnovnim školama. Takođe doći će i do smanjenja broja pedagoga i psihologa, dok će se broj direktora povećati”, objašnjava Dobrila Gmizić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice.

Unija prosvetnih radnika Srbije, čiji je Gmizić takođe član, pismom se obratila ministru prosvete, Srđanu Verbiću zahtevajući da im uputi objašnjenje zašto je došlo do dodatne zbrke oko Pravilnika o finansiranju i zašto nije ispunjeno obećanje da će se novi Pravilnik dorađivati tokom nastupajuće školske godine.

Odgovor još uvek niko nije dobio, iako se letnji raspust završava za samo nekoliko dana, pa zaposleni osnovnim i srednjim školama u novu školsku godinu ulaze u nedoumici koliko ko i kako će raditi.

Možda Vam se svidi i