Sremska Mitrovica – Do kraja nedelje očekuje se završetak ovogodišnje žetve pšenice u Sremu, za Ozon radio, potvrdio je Vladimir Vlaović, sekretar za poljoprivredu u Sremskoj privrednoj komori.

Najveći deo pšenice je već požet i za sada prosečni prinosi su veći od očekivanih i iznose oko 6,4 tone po hektaru, što je više i od prošlogodišnjih prosečnih prinosa.

“Pored toga što su veći prosečni prinosi i kvalitet pšenice je mnogo bolji ove godine”, rekao je Vlaović i dodao da su poljoprivrednici očekivali manje prinose iz razloga što je veći deo pšenice bio posejan tek u novembru mesecu prošle godine, međutim tokom juna bili su povoljni vremenski uslovi i zrenje pšenice je bilo jako dobro, što je u velikoj meri uticalo na kvalitet i kvantitet ovogodišnjeg roda.

psenica-zetva_w

Vlaović je preporučio svim poljoprivrednim proizvođačima da ukoliko su u mogućnosti svoje prinose ne prodaju odmah, nego da ih uskladište, kako bi kasnije dobili višu cenu pri otkupu.

„Ove godine prinosi pšenice u Rusiji i Ukrajini manji su od očekivanih, a zbog dobrog kvaliteta očekujem da će naša pšenica biti tražena kako u tim zemljama, tako i u Evropi.

Trenutna otkupna cena pšenice kreće se oko 17 dinara po kilogramu.

Možda Vam se svidi i