Biciklistička staza za pešake

Sremska Mitrovica – Izgleda da je Sremska Mitrovica jedini grad u Srbiji u kojem je na stazi za bicikliste zabranjena vožnja upravo tog za Mitrovčane vrlo popularnog prevoznog sredstva.

Odlukom Grada od 2011. godine kroz mitrovačku pešačku zonu zabranjena je vožnja bicikla uprkos tome što biciklistička staza postoji i regularno je označena. Za nepoštovanje ove odluke može da se desi da vam pripadnici saobraćajne policije napišu prekršajnu prijavu i naplate kaznu, koja se kreće od 6.000 do 20.0000 dinara. – savet, gurati bicikli kroz pešačku zonu.

pesacka zona1

Glavni razlog koji se navodi za uvođenje ove odluke jeste veliki broj odraslih i dece koji svakodnevno prolaze i borave u pešačkoj zoni, pa samim tim veće su šanse da dođe do nezgoda i sudara pešaka i biciklista.

Kao o svemu i o ovome Mitrovčani imaju oprečna mišljenja. Dok jedni podržavaju ovakvu odluku drugi joj se protive.

“Znam da staza ima, ali mi je drago što je zabranjena vožnja bicikla, jer i moja deca, kao i mnoga druga, pogotovo kada je lepo vreme, igraju se ovde, trče, šetaju. Ja ne mogu da ih držim za ruke i stalno da trčim za njima, tako da sam ovako sigurnija”, rekla je Milica.

Penzioneri takođe mahom podržavaju ovu odluku, jer kako kažu oni laganim korakom šetaju centrom grada, i drago im je što ne moraju da paze da neće neko naleteti biciklom na njih, ili da oni neće slučajno zakoračiti na bicikističu stazu i tako se nekom isprečiti na putu.

Biciklisti, naravno, ovoj odluci se protive. Glavni njihov argument jeste – „Čemu staza, ako se ne koristi za svoju namenu?“. Nije redak slučaj da kude projektante i vlast.

„Ja još nisam video da je neki biciklista kažnjen zato što vozi tamo gde je po projektu predviđena biciklistička staza“, rekao je Milan, dok se Bojan zapitao zašto je takva odluka uopšte doneta, ako staza već postoji.

pesacka zona2

„Da staza ne postoji, to bi bilo u redu i tu odluku bih podržala, ovako je malo nelogično, mada vidim da i dalje ima dosta onih koji odluku o zabrani vožnje bicikla kroz pešačku zonu ne poštuju“, rekla nam je Tamara.

Neki od Mitrovčana su otišli korak dalje i zapitali se zašto niko ne reaguje leti kada se bašte kafića, kojih ima 5 i jednog restorana brze hrane svake godine sve više šire, da li oni imaju dozvolu grada za to, jer prema rečima Miroslava i oni možda smetaju pešacima, a i smanjuju pešačku zonu.

pesacka zona

Podržavali odluku ili ne, izvesno je da je kroz pešačku zonu zabranjena vožnja bicikla i da su kazne za kršenje zabrane predviđene, ali prema rečima Dušice ako bicikli po biciklističkoj stazi ne može da vozi, rolere svakako još uvek može.

You May Also Like