Sremska Mitrovica – Trenutna epidemiološka situacija na teritoriji Grada Sremska Mitrovica je mirna i stabilna.

Prema rečima doktorke Jasmine Jandrić Kočić, epidemiologa Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdavlje Sremska Mitrovica u poslednja 2-3 meseca je intenziviran nadzor nad crevnim oboljenjima čiji broj se poveća tokom letnjih meseci.

“Broj crevnih oboljenja je uobičajen za ovo doba godine, a možda ćak i manji u odnosu na isti period prošle godine”, rekla je Jandrić – Kočić naglašavajući da je broj ovih oboljenja daleko ispod epidemiološke granice.

zavod

Kočić je, za radio Ozon, potvrdila i da do sada na teritoriji Grada nije registrovan ni jedan pacijent oboleo od virusa Zapadnog Nila koji se prenosi ubodom komarca i izrazila nadu da se ovako mirna epidemiološka situacija zadrži i u narednom periodu.

Ona se krtako osvrnula i na akciju Centra za prevenciju bolesti i Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u okviru koje je građanima omogućeno besplatno terensko testiranje na HIV, a koja je uspešno relizovana proteklog vikenda na Gradskoj plaži.

“Odziv Mitrovčana na ovu akciju je bio odličan, što znači da oni polako menjaju svoje razmišljanje i navike. Ohrabrujuća je i činjenica da sve veći broj osoba nam dolazi u Zavod da se testira. Ljudi se takođe dosta raspituju o testiranju telefonskim, ali i elektronskim putem”, kazala je Jandrić – Kočić. Ona je dodala da tokom dva dana testiranja koliko je trajala akcija ni kod jedne osobe nije uočeno prisustvo HIV virusa.

“Zdravi smo po pitanju zaraznih bolesti”, za sam kraj rekla je doktorka Jandrić – Kočić.

Možda Vam se svidi i