Bajakovo/Šid – Prvi put od izbijanja izbegličke krize u Bajakovu, na srpsko-hrvatskoj granici, razgovarali su danas ministri unutrašnjih poslova dve zemlje Nebojša Stefanović i Ranko Ostojić. Dogovorena procedura tranzita.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Na ministarskom nivou dogovoreno je da će ubuduće hrvatski voz dolaziti u Šid po izbeglice koje će zatim odvoziti u Slavonski Brod, u prihvatni centar.

EU mora da se odluči
„Treba nam instrukcija o tome šta je to budućnost EU, jer ako se budu gradili zidovi od Nemačke prema Austiji pa Sloveniji, gde će to dovesti? Ako to bude Evropa, premrežena ogradama, to nije ona koju smo želeli“, rekao je Stefanović.
‘Važno nam je da se dogovorimo o brzom tranzitu, uz poštovanje procedura i pravila, ali i da oni ne gube vreme, da bude pristojno, toplo, da ljudi imaju normalan i humani pristup. Potrebno je, međutim, dogovoriti strateški pristup. Mi nismo krivi za ovo što se događa, a nismo ni ekonomski dovoljno jaki, ni Hrvatska ni Srbija, niti možemo da primamo 50.000 ljudi’, rekao je Stefanović novinarima nakon razgovora.

Stefanović je naveo da su dogovoreni neki konkretni koraci.

„Migranti dođu i prođu, komšije ostaju“, reka je i dodao da dve zemlje treba da imaju dobre odnose, te da ne moraju uvek da slažu, ali moramo da gradimo bezbednost i sigurnost za naše građane, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović je juče izjavio da Srbija želi „najbolje moguće odnose sa svim komšijama“ i najavio da će sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske razgovarati o tome šta je moguće da policija učini da tranzitni pravci budu olakšani, odnosno „situacija rasterećena bilo kakve tenzije“.

bajakovo 1

„To je interes čitavog regiona. Videli ste da Republika Srbija zadržala potpunu stabilnost pored brojnih izazova i trudimo se da učestvujemo u toj vrsti regionalne stabilnosti i da sve zemlje našeg regiona imaju normalnu budućnost i normalnu saradnju“, rekao je Stefanović.

On je dodao da emigrantska kriza nije samo problem Hrvatske, kao ni samo Srbije ni samo Mađarske, već da su ove zemlje deo tranzitnih ruta. Zbog toga traži rešenje koje mora biti sveobuhvatno na nivou cele Evrope.

Na granici Srbije i Hrvatske je već nedeljama dramatično. Ovih dana više od hiljadu izbeglica pristiglih na srpsko-hrvatsku granicu između Berkasova i Bapske, u nekontrolisanom prelasku državne granice Hrvatske sprečavaju pripadnici hrvatske interventne policije.

Možda Vam se svidi i