Od 25. oktobra sva vozila u auto – školama Srbije moraće da imaju i novu, „dodatnu opremu“.

„Nadležni organi su propisali da uz već postojeća dva spoljna i treći unutrašnji retrovizor moramo sa svake strane i unutra da imamo i po jedno malo ogledalce koje će služiti samo instruktoru“, rekao je za „Novosti“ Petar Rašeta, sekretar Privredne komore auto – škola Srbije.

„To je potpuno nepotrebno, a još je smešnija odredba da moramo da instaliramo „zujalice“ koje će zvučnim signalom propratiti davanje žmigavaca, pritisak na pedalu kočnice od strane kandidata za vozača.

auto skola

To je uvedeno, kaže Rašeta, da bi čovek iz MUP koji sedi nazad bio siguran da instruktor iz auto-škole na primer, umesto kandidata ne pritiska kočnicu. Kako ti zvukovi ometaju vožnju, nudili smo im da njihov čovek sedi napred ali nisu pristali.

Najviše bure, očekuje Rašeta, izazvaće primena odluke (takođe od januara 2016) da se svaki ispit snima.

„MUP traži sa svakog ispita audio-vizuelni zapis. Znači da oni ne veruju dvojici licenciranih ispitivača prisutni u učionici ali i da će ugrožavati privatnost kandidata. Mi mislimo da je to protivustavno“, rekao je Rašeta.

Prvi operativac Privredne komore auto-škola Srbije tvrdi da je novim propisima uvedena, protivzakonito, i jedna vrsta monopola.

Propisano je da svaka auto-škola ima najmanje 19 registrovanih i za obuku prilagođenih vozila. To je prouzrokovalo da u nekim regionima jednostavno nemate auto-školu za željenu kategoriju pa kandidati moraju da putuju i po 200 kilometara do grada u kom postoji obuka za željenu kategoriju. Čak ne postoji ni jedna jedina škola u Srbiji u kojoj se, a Zakon to traži, polaže za motokultivator!

Izvor: Večernje novosti online

Možda Vam se svidi i