Sremska Mitrovica – Na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom, u Sremu se zasada registruju pojedinačni slučajevi bolesti ali je broj obolelih na nivou uobičajenom za vanepidemijski period.

Trend obolevanja od akutnih respiratornih oboljenja i oboljenja sličnih gripu je u porastu u odnosu na prethodnu nedelju.U odnosu na isti period prošle godine, registruje se viša stopa incidencije oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija.

grip

Od početka 2015 godine, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica je kod jedne osobe sa privremenim boravkom na teritoriji opštine Sremska Mitrovica, prošle nedelje, potvrdio je infekciju virusom gripa AH1N1pmd09 a kod dvoje dece predškolskog uzrasta sa teritorije opštine Sremska Mitrovica infekciju virusom AH3N2 , što predstavlja prvi potvrđen slučaj gripa na teritoriji Srema u sezoni 2014/2015. Analizu uzoraka je izvršio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Grip se najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom. Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru. Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C , dekongestivi) uz preporuku za unošenje puno tečnosti i mirovanje.

Mere prevencije su opšte i specifične:

Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koju je najbolje obaviti u periodu oktobar-decembar dok je kasnija vakcinacija (januar/februar) dozvoljena ali ne garantuje zaštitu od virusa gripa koji tada počinju da cirkulišu ( za stvaranje imuniteta na vakcinu potrebno je dve do tri nedelje).

Opšte mere prevencije gripa obuhvataju:

• Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica-nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
• Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
• Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
• Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija
• Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova
• Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini a plastične u toploj sapunici)

Možda Vam se svidi i