Sremska Mitrovica – Proteklog vikenda u svečanoj sali osnovne škole “Triva Vitasović Lebarnik” u Laćarku održana je promocija monografije „Srpska pravoslavna crkvena opština Laćarak“.

Povod izdavanja ove monografije jeste obeležavanje 250 godina postojanja crkve Arhangela Gavrila, najveće crkve u Sremu koja se nalazi u Laćarku.

“Promocija monografije bila je jedan lep povod da se okupimo i ustvari proslavimo 250 godina postojanja crkve Arhangela Gavrila u Laćarku što je u suštini i razlog zašto je monografija napisana. Zajedno sa mnom na ovom projektu učestvovali su Tatjana Jesretić, kao i Ljubiša Šulaja iz Zavoda za zaštitu spomenika Sremska Mitrovica, a rezultat našeg rada je upravo ova monografija u kojoj smo pokušali da skupimo čitav život crkvene opštine kroz 2,5 veka i ukažemo koji su to prelomni momenti u njenom razvoju, koliko su Laćarci bili požrtvovani u razvoju njihove crkvene opštine i crkve, kako je izgledao proces njenog oslikavanja, odnosno kako je uopšte izgledao život crkve u Laćarku”, rekao je autor monografije Nenad Ninković, doktor istorijskih nauka.

IMG_9896

Kroz monografiju svim čitaocima pruža se prilika da sagledaju sva razdoblja kroz koja su ne samo crkva, nego i njeni parohijani prolazili tokom 2,5 veka u njoj se govori o samoj tradiciji sela, običajima, važnim i prelomnim momentima i same crkve i Laćarka.

IMG_9890
Foto: N. Grujičić

Možda Vam se svidi i