Sremska Mitrovica- Prosvetni radnici, članovi dva reprezentativna sindikata (Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije), danas su obustavili rad, i tačno u podne će se okupiti na Trgu Nikole Pašića u Beogradu i time izraziti svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u prosveti.

Planirano je da predstavnici sindikata svoje zahteve upute narodnim poslanicima, predstavnicima Vlade Srbije i ministru prosvete Srdjanu Verbiću.

Jednodnevnoj potpunoj obustavi rada pridružile su se i sve osnovne i srednje škole na teritoriji grada Sremska Mitrovica, izuzev srednje medicinske škole “Draginja Nikšić”, i nastava danas nije održana.

Kako smo saznali od Dobrile Gmizić, predsednika Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i člana Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, oko 180 prosvetnih radnika otputovalo je danas na protest u Beograd.

„Uspeli smo da organizujemo i obezbedimo autobuski prevoz za 180 prosvetnih radnika iz Sremske Mitrovice. Časovi danas nisu održani u 7 škola sa teritorije grada a nastava je održana u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i u OŠ „Sveti Sava“, u kojima su časovi trajali 30 minuta.
Deo prosvetara u Prehrambeno hemijskoj i šumarskoj školi, držao je časove u trajanju od 30 minuta, dok su kod drugog dela prosvetara, koji se nisu pridružili štrajku, časovi trajali 45 minuta“, rekla je Dobrila Gmizić, koja je dodala da se časovi odvijaju normalno samo u srednjoj medicinskoj školi “Draginja Nikšić”.

Dva prosvetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta od 17. novembra prošle godine.
Sindikati traže da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata u javnom sektoru i da se donese zakon kojim će biti uredjeni platni razredi u državnoj službi.

Zahtev je i da im se omogući potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za tekuću godinu, jer ih je, kako su ocenili, Ministarstvo prosvete ucenilo da prvo moraju da prekinu štrajk, pa tek onda potpišu taj dokument.

Možda Vam se svidi i