1000 knjiga za mitrovačku gradsku biblioteku

Sremska Mitrovica – U okviru akcije tokom koje je panirano da u narednih godinu dana oko milion knjiga bude poklonjeno bibliotekama širom Republike Srbije, a koju sprovodi Muzej knjige i putovanja u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, bibliotekom Matice srpske i drugim važnim institucijama, danas su Sremsku Mitrovicu posetili akademik Dimitrije Stefanović, član SANU i Viktor Lazić, direktor Muzeja knjige i putovanja.

Poseta gospodina Lazića i gospodina Stefanovića imala je dvostruki cilj. Prvi cilj jeste svakako poklanjanje pet stotina knjiga sremskomitrovačkoj gradskoj bibloteci, dok je drugi cilj bio održavanje predavanja na kojem je predstavljena kratka istorija i rad SANU i Muzeja knjiga i putovanja.

Viktor Lazić, direktor Muzeja knjige i putovanja, advokat i književnik, pre predavaja koje je održao gospodin Stefanović, objasio je da su oni danas doneli oko četiri stotine naučnih i stručnih knjiga, kao i 100 knjiga beletristike i najavio da će u naredih godinu dana biblioteci „Gligorije Vozarović“ biti poklonjeno ukupno preko 1000 knjiga.

sanu1

Predavanju koje je održano u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici prisustvovali su zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Tomislav Janković, načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, Ilija Nedić, direktori svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, kao i nekoliko učenika „Mitrovačke gimnazije“ i srednje tehničke škole „Nikola Tesla“.

Janković je ispred lokalne samouprave izrazio zahvalnost ljudima iz Srpske akadamije nauka i umetnosti i Muzeja knjige i putovanja na poseti i naglasio da je ovo početak jedne lepe saradnje između Grada Sremske Mitrovice i Srpske akademije nauka i umetnosti i njenih partnera.

You May Also Like