Sremska Mitrovica – Samo jednim pritiskom na aplikaciju “Bezbedna” na mobilnom telefonu šalje se hitan poziv u pomoć sa lokacijom gde se ugrožena osoba nalazi. U aplikaciju se unose brojevi telefona prijatelja, policije, Hitne pomoći.

Bobana Macanović iz Autonomnog ženskog centra kaže da se u aplikaciju unose brojevi telefona osoba, to jeste zaštitnika kojima korisnica želi da pošalje SMS sa pozivom u pomoć u trenutku ugroženosti.

„Jednim klikom zaštitnici dobijaju poruku da je neko njima blizak u opasnosti, kao i automatsku informaciju o njenoj lokaciji, a tako su u prilici i da organizuju pomoć“, kaže Bobana Macanović.

Aplikacija je namenjena i mladima koji se mogu naći u opasnim situacijama, posebno devojkama.

„Aplikacija nije zamena za sve radnje koje žene inače koriste da bi bile bezbedne, ali je još jedna mogućnost “, dodaje Macanovićeva.

Kreiranje aplikacije deo je dugoročne regionalne kampanje „Potpisujem“ koju Autonomni ženski centar vodi već pola godine. Cilj kampanje je da država koja je potpisnica Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama počne u praksi da primenjuje njene odredbe.

Tvorci aplikacije “Bezbedna” su Autonomni ženski centar i studenti sa profesorkom Metropoliten fakulteta. Aplikacija se može preuzeti besplatno sa prodavnice Google Play i instalirati na mobilni telefon.

Možda Vam se svidi i