Skupština Srbije usvojila je u sredu Zakon o sprečavanju dopinga u sportu i potvrdila nekoliko medjudržavnih sporazuma, čime je završena sednica.

Zakon o sprečavanju dopinga u sportu uvodi stroga pravila kontrole upotrebe nedozvoljenih supstanci i obezbedjuje neometano učešće sportista iz Srbije na medjunarodnim takmičenjima, s obzirom da naredne godine stupa na snagu novi Svetski antidoping kodeks.

Sportske organizacije ili sportisti, kao i svi koji podstiču ili obezbedjuju doping sredstva, mogu biti kažnjeni i zatvorom od šest meseci do 12 godina ili novčanom kaznom od 50.000 do million dinara.

Ukoliko se otkrije korišćenje doping sredstva zakon predvidja oduzimanje registrovanih sportskih rezultata, prava na bavljenje poslovima iz sistema sporta, ali i gubljenje prava na kategorizaciju sportiste na državnom nivou.

Poslanici su potvrdili Sporazum vlada Srbije i Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, koji je potpisan 15. jula posle poplava koje su pogodile Srbiju i Hrvatsku.

Potvrdjene je Sporazum vlada Srbije i Makedonije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola, kao i sporazumi vlada Srbije i Rumunije o otvaranju graničnih prelaza Vračev Gaj i Golubac u Srbiji i Sokol i Nova Moldova u Rumuniji

Možda Vam se svidi i