Uskoro jeftiniji lekovi

Sremska Mitrovica – Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) Srbije saopštio je da se primenom novog pravilnika o listi lekova godisnje očekuje ušteda od preko pet milijardi dinara po osnovu sniženja cena lekova na listama A, A1, B i C.

„Gradjani Srbije više neće plaćati nerealno visoke cene lekova kako je to činjeno godinama, kada je Srbija nedomaćinskim poslovanjem iste lekove plaćala i višestruko skuplje od zemalja u regionu i Evropi“, ističe se u saopštenju tog fonda.

Kako se navodi, ukupna ušteda za osigurana lica sniženjem cena liste A1 (lekova koji se propisuju i izdaju na obrascu lekarskog recepta, a koji imaju terapijsku paralelu, odnosno terapijsku alternativu, lekovima na Listi A) iznosi 800 miliona dinara na godišnjem nivou.

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak novi pravilnik o listi lekova čija primena počinji 1. januara 2015, prema RFZO, pre svega će uvesti neophodan i dugo očekivani red na tržištu lekova u Srbiji.

Ističe se da će gradjani primenom novog pravilnika, odmah osetiti boljitak direktnim umanjenjem njihovog učešća, koje su do sada plaćali za lekove.

Tako će, primera radi, za lek „atorvastatin“ sa Liste A1, koji se koristi za lečenje masnoća u krvi kod moždanog udara i infarkta srca, umesto dosadašnjeg učešća od 814,72 dinara, pacijenti doplaćivati 350 dinara.

You May Also Like