Sremska Mitrovica – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da će svi korisnici socijalne pomoći koji su radno sposobni dobiti u svojim centrima radno zaduženje i odgovarajuću obuku koja će biti obavezna.
Socijalna pomoć tako neće biti na teretu društva i nije nešto što se dobija samo od sebe, rekao je Vulin, govoreći o novoj uredbi o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći koju je 15. oktobra ove godine usvojila Vlada Srbije.

Istovremeno, rekao je Vulin, korisnici će vratiti samopoštovanje i niko na njih neće moći da gleda kao na „nekoga ili na neke koji dobijaju nešto što nisu zaslužili“.
„Na taj način, oni dokazuju da su vredni i čestiti ljudi kojima treba dati šansu i da ostanu na poslu na kome će biti angažovani“.

U slučaju da neko odbije radno angažovanje i obuku, socijlna pomoć će mu, kako je naveo, najpre biti umanjena, a ukoliko odbije i ponovni zahtev Centra za socijalni rad, socijalna pomoć će mu biti uskraćena.
„Onaj ko neće da uči i radi, ne može očekivati od društva da to posmatra sa strane kao da je to u redu“, izjavio je ministar.

Vulin je rekao da se više neće ponoviti situacija kao što je bilo u vreme poplava da dolaze volonteri sa svih strana, a da korisnici socijalne pomoći koji su radno sposobni, ne budu pozvani za brane svoj grad ili svoje selo.

Možda Vam se svidi i