Sremska Mitrovica – Na više reka u Srbiji za danas i sutra očekuje se povišen vodostaj, bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa, saopštio je Republički hidrometeorološki Zavod.

U Vojvodini nema bojazni od izlivanja reka, RHMZ je najavio da će vodostaji biti u porastu na Kolubari, Ubu, Tamnavi, LJigu, Drini, Limu, Jadru, Moravici, Bjelici, Ibru, i na gornjem toku Zapadne Morave.

Meteorolog Dragan Đurić kaže da se u naredna tri dana očekuju obilniji lokalni pljuskovi i da je moguće da na nekim mestima padne između 20 i 30 litara kiše.

U Jameni, koja je u Vojvodini pretrpela najveću štetu za vreme poplava prošlog meseca, na snazi je redovna odbrana od poplava. Međutim, predsednik opštine Šid Nikola Vasić je predstavnicima republičke i pokrajinske vlasti ukazao na to da oštećene nasipi još nisu obnovljeni.

„Postoje još dva propusta koji postoje na obali reke Save u gornjem delu toka, tako da je to negde kod Račinovaca ili Rajevog sela, znači dva propusta koja su plavila ovo područje nisu zatvorena“, naglašava Vasić.

Za izgradnju nasipa na Savi kod granice sa Hrvatskom nemamo potpisane međudržavne sporazume, kaže zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Knežević.

Zbog obilnih kiša, vodotokovi u Vojvodini nisu ugroženi, rekao je rukovodilac Službe za zaštitu od voda u Javnom preduzeću “Vode Vojvodine” Božidar Beloš.

„Na svim vodotocima su nivoi nešto ispod uobičajenih za ovo doba godine. Nemamo najava nailaska značajnijih poplavnih talasa, a to mislim na najave iz inostranstva. Međutim, imamo najave od našeg Hidrometeorološkog zavoda da će od danas pa do 21. juna biti obilnijih padavina. Međutim, u Vojvodini će biti prolaznih pljuskova. Da li će to nešto značajnije napraviti, teško je prognozirati, ali po mojoj pretpostavci, ne bi trebalo“, smatra Beloš.

Možda Vam se svidi i