Sremska Mitrovica – Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina planirani su za 26. oktobar, a Poseban birački spisak (PBS) biće privremeno zaključen u ponoć.

Kako je najavljeno, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički raspisaće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u ponedeljak, 25. avgusta, a na osnovu upisanog broja građana u Poseban birački spisak biće određeno da li će izbori biti sprovedeni direktnim glasanjem ili elektorskom metodom, odnosno ko će od nacionalnih manjina savet birati po direktnom principu, a ko putem elektorske skupštine.

Prvobitan termin za privremeno zatvaranje PBS bio je 18. avgust u ponoć, a odluka o zaključenju je pomerana kako bi se omogućilo pripadnicima nacionalnih manjina da se upišu u što većem broju i time ostvare pravo na direktne izbore svog nacionalnog saveta, nakon konsultovanja sa lokalnim samoupravama koje sakupljaju zahteve za upis, kao i sa predstavnicima nacionalnih saveta i nevladinog sektora.

Da bi nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, mora da postoji 40 odsto upisanih u PBS od ukupnog broja građana koji su se izjasnili kao pripadnici određene nacionalne manjine na popisu stanovništva 2011. godine.

Nakon raspisivanja izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina posebni birački spiskovi ponovo će biti otvoreni za upisivanje za one koji to nisu učinili i trajaće do 10. oktobra. Potom će spisak biti dostavljen Republičkoj izbornoj komisiji.

I nakon tog roka građani će moći da budu upisani, ali samo na osnovu odobrenja resornog ministarstva.

Možda Vam se svidi i