U najavi formiranje „Zanatske ulice“

Sremska Mitrovica – U okviru druge faze projekta „Podsticaj proizvodnji rukotvorina“, u prostorijama Mesne zajednice Blok B u Sremskoj Mitrovici počeo je kurs tkanja.

Na tri razboja, instruktori udruženja Etno mreža iz Beograda obučavaju žene iz sremskomitrovačke opštine a samoj obuci je predhodio seminar o izradi rukotvorina, brendiranju kao i njihovom plasiranju na tržište.

tkanje

Na osnovu ankete koju je udruženje sprovelo, odabrano je desetak žena koje pohađaju praktičan kurs.
Ono što ovu obuku čini drugačijom jeste sertifikat koji će žene dobiti nakon položenog završnog ispita i koji im potvrđuje da su obučene za pravljenje i plasiranje proizvoda.

Projekat realizuje Grad Sremska Mitrovica i udruženja Etno mreža iz Beograda.

Kako ističu iz Gradske uprave krajnji cilj ovog projekta je formiranje zanatske ulice, trgovinsko-turističkog centra u kojem će turisti moći da kupe suvenire vrhunske izrade, ali i da posmatraju njihovu izradu.

„Kurs nije jednostavan, traje tri nedelje, vrlo naporno se radi po ceo dan, ali krajnji rezultat bi trebao to da opravda.

Lokalna samouprava će u narednom periodu razmatrati formiranje prve radionice za izradu suvenira u kojoj će žene koje su završile obuku moći da steknu prekopotrebnu praksu“, rekao je Ilija Nedić, načelnik Gradske uorave za kulturu sport i omladinu.

You May Also Like