Otpremnine umesto 300 biće 200 EUR

Srbija – Zaposleni u nekom od 502 preduzeća u restrukturiranju koji napuste radno mesto, dobiće otpremninu od 200 evra umesto dosadašnjih 300 evra po godini staža.

Ministarstva rada i privrede su na pitanje zašto je povučen ovakav potez poslala ista saopštenja, u kojima piše da su „na sednici vlade donete izmene i dopune odluke o utvrđivanju programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju“.

fabrika

U obrazloženju piše da je Vlada donela takvu odluku zbog izražene potreba za maksimalnim uštedama. Navedenom odlukom, kako se navodi, „propisano je da privredna društva mogu podneti zahtev za obezbeđivanje sredstava iz budžeta za rešavanje viška – za one sa više od 10 godina staža planirano je po 10 prosečnih zarada u republici, a za ostale novčane naknade od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti po godini staža i to po srednjem kursu, na dan dostavljanja spiskova viška zaposlenih od strane poslodavca“.

Ta odluka i mogućnost za isplatu otpremnina koje su, iako umanjene, i dalje više nego što je to predviđeno aktuelnim odredbama Zakona o radu važi za zaposlene u preduzećima koja su stekla status „preduzeća u restrukturiranju“ do 13. avgusta ove godine.

Prema podacima Ministarstva privrede, za preduzeća u restrukturiranju i privatizaciji odobreno je 500 miliona dinara. U periodu od 2005. do 2013. godine radnici u Srbiji su na ime otpremnine dobijali 100 evra po godini staža, a onda je potpisan sporazum po kojem je isplaćivano po 300. Zbog mera štednje i ova stavka je smanjena, jer u protivnom ne bi mogli svi koji žele da napuste preduzeća.

You May Also Like