Svi lekovi 100 dinara!

Sremska Mitrovica – Prema najavama Momčila Babić, direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) svi lekovi koji se izdaju na recept od sredine sledeće godine dobijaće se bez doplate, ali uz participaciju koja će se sa 50 povećati na 100 dinara po kutiji.

Praktično to bi značilo da više u apotekama, kada podižemo lekove na recept, i to sa liste A1, nećemo plaćati procentualna učešća, koja za pojedine medikamente iznosi i 80 odsto od cene, nego samo 100 dinara koliko će iznositi participacija.

Ova novina nadovezuje se na novi pravilnik o lekovima po kojem će već od 1. januara svi lekovi pojeftiniti za 30 do 50 odsto, Tada će se i procentualna učešća smanjiti, sve dok sredinom godine ona ne budu potpuno ukinuta.

Rebalansom budžeta RFZO će prvi put dobiti po 1.000 dinara godišnje za sve one osiguranike kojima bi država trebalo da plaće osiguranje. Do sada je Vlada Srbije za ove ljude plaćala po 500 dinara. U grupu kojima država plaća osiguranje spadaju nezaposleni, deca do 18 godina, trudnice, porodilje, stariji od 65 godina, osobe sa invaliditetom.

You May Also Like