Sremska Mitrovica –  U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici danas je održana konferencija za medije povodom realizacije  međunarodnog projekta pod nazivom „Stoj pravo – rasti zdravo!“.

Ovaj program se realizuje u okviru IPA prekogranične saradnje Srbije i BiH, a u okviru projekta „Unapređenje posturalnog statusa i statusa kičme – SpineLab“ i podrazumeva testiranje dece uzrasta od 5 do 12 godina u svrhu procene njihovog posturalnog razvoja odnosno pravilnog držanja tela.

Konferenciji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković,  Mirjana Pjevac, načelnik gradske uprave za obrazovanje, Slobodan Stoiljković, direktor Osnovne škole “Jovan Popović”, Borislav  Obradović, profesor na  Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu, prodekan za nastavu i saradnik na projektu, Darinka Korovljev, saradnik na projektu i Mlađen Jakovljević, trener i profesor “Sokolskog društva”, saradnik na projektu.

Ističući važnost ovog projekta, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković je rekao da  moderan način života i vreme koje mladi ljudi provode u zatvorenom prostoru dovodi do određenih deformiteta kičmenog stuba.
Zbog toga je osnovni cilj ovog projekta da se u ranoj fazi testiranja utvrdi da li postoji određeni deformitet i da se, putem vežbi ti deformiteti uklone.

Prema rečima Borislava Obradovića, saradnika na ovom projektu, roditelji su se ovm testiranju odazvali u velikom broju, što je vrlo pohvalno, jer su time dobili priliku da deci, na krajnje bezbolan način, omoguće najsavremeniji izveštaj o njihovom postularnom statusu odnosno držanju tela.
„Ova metoda je neinvazivna, bez ikakvog zračenja ili drugih posledica, već je reč o običnim kamerama, koje imaju mogućnost beleženja velikog broja snimaka, na osnovu kojih se na kraju dobija vrlo pouzdan izveštaj o zdravstvenom stanju deteta, objasnio je  Obradović.

Ovim projektom obuhvaćeno je oko 200 dece na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, od kojih je 100 dece predškolskog uzrasta i 100 dece školskog uzrasta, od pvog do četvrtog do četvrtog razreda osnovne škole.

Testiranje je obavljeno u  Osnovnoj školi „Jovan Popović“ i u Predškolska ustanovi „Pčelica“ a grad Sremska Mitrovica je pružio punu podršku u realizaciji ovog projekta.

Kako je rekao Tomislav Jankovič, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, ovo nije kraj i neće se stati na ovom koraku.
„U planu je da se u okviru usvajanja budžeta Grada Sremska Mitrovica za narednu godinu, deo sredstava nameni za kupovinu opreme koja će biti namenjena mitrovačkoj deci, u cilju utvrđivanja deformiteta i preventivnog delovanja, a roditelji će moći da u kontinuitetu prate zdravstveno stanje svoje dece, uz stručnjake i stručne savete“, rekao je Janković.

Možda Vam se svidi i