Sremska Mitrovica – Ozon radio – Štrudla sa smokvama srpskog proizvođača povučena je sa tržišta EU jer sadrži nedozvoljen nivo ohratoksina A – toksične materije koja je, u velikim dozama, potencijalno kancerogena, pišu novosti.rs.

Kako je danas Tanjugu rekao Slobodan Vladić, zadužen za bezbednost hrane pri Ministarstvu za poljoprivredu, pre desetak dana u ministarstvo je stiglo obaveštenje da štrudla sa smokvama sadrži nedozvoljen nivo te toksične plesni, a pre par dana, dodao je, stiglo je novo obaveštejne – da je Cela količina proizvoda povučena sa tržišta.

Na sajtu Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije (NOPS), navodi se da su sa tržišta EU, osim štrudle sa smokvama, povučeni i krekeri, iz istog razloga. Vladić, međutim, nije mogao da potvrdi informaciju o krekerima i precizirao je da je ministarsvtu stigla samo notifkacija za štrudle.

Praksa uzbunjivača za bezbednost hrane u EU je inače da se ne navodi ime proizvođača već samo opis proizvoda.

Po propopisima EU, dozvoljeno je tri mikrograma orhatoksina po kilogramu proizvoda za odrasle, i 0,5 mikrograma za decu. U štrudli sa smokvama, prema navodima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, u štrudlama je bilo je više od 15 mikrograma, a u krekerima – deset mikrograma toksične plesni.

Procedura Ministarstva poljoprivrede je da se roba vraćena u zemlju kontroliše, rekao je Vladić, uzorkuje, i ukoliko se potvrdi visok nivo orhatoksina, nadležna komisija bi trebalo da donese nalog za uništenje proizvoda.

Ohratoksin ima potencijalno kancerogeno delovanje, dovodi se u vezu sa razvojem endemske nefropatije, primarno je nefrotoksičan, što znači da može oštetiti urinarni sistem, a u velikim dozama je hepatotoksičan, što znači da može da ošteti jetru.

Možda Vam se svidi i