Srbija – Srbija dobila 11 miliona miliona evra od novca bivše Jugoslavije, „zamrznutog“ u Francuskoj

SFRJ-novac-pare-Srbija-racun

Raspodelom novca koji je odmrzla francuska banka „Kredit Lionais“ Srbiji je pripalo 11 miliona eura, Sloveniji 3,9, a prema podacima ministarstava Bosne i Hercegovine, toj zemlji je pripalo 3,8 miliona eura.

Sud u Parizu odmrzao je novac bivše SFRJ, koji se nalazio u francuskoj banci Kredi Lione (Credit Lyonnais) u ukupnom iznosu od 24,5 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Novac je zamrznut devedesetih godina prošlog veka kada još nije bilo poznato koje su države naslednice Jugoslavije.

Kriterijum raspodele novca definisan je Sporazumom o pitanjima sukcesije između zemalja sukcesora bivše SFRJ, kao i sporazumom između Crne Gore i Srbije o regulisanju finansijskih prava i obaveza, pojašnjeno je iz crnogorskog ministarstva.

Raspodelom novca, Srbiji je pripalo 11 miliona eura, Sloveniji 3,9, a prema podacima ministarstava Bosne i Hercegovine, toj zemlji je pripalo 3,8 miliona eura.

Francuska banka nije želela da dopusti raspolaganje novcem bez sudske presude, a formalni postupak pred Trgovačkim sudom u Parizu pokrenula je Narodna banka Srbije, 2013. godine.

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države naslednice potpisale su 2001. godine, Hrvatska ga je ratifikovala 2004. godine, a aneksom je definisana podela raspoloživih sredstava.

Postoje sporovi oko sredstava koja su bila stavljena na devizne račune bivše SFRJ, i držana kod jugoslovenskih banaka za zajednička ulaganja u inostranstvu, koja su, kada je sporazum sklopljen, procenjena na 645 miliona dolara.

(Telegraf.rs / Beta)

Možda Vam se svidi i