Jamena: Mitrovica nastavlja humanitarne akcije

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Niz ustanova kulture, sportski klubovi, organizacije iz Sremske Mitrovice nastavljaju sa prikupljanjem pomoći za stanovništvo ugroženo poplavama. Akcijama pomoći se pridružio i naš radijo.

Akcija Ozon radija “ Pomozimo Jameni“ uspešno je završena odlaskom ekipe radija u ovo selo gde je prikupljena pomoć u vidu sredstava za higijenu i preparata za dezinfekciju predata meštanima Jamene.

Ovo je samo deo aktivnosti koja su učinjena od strane radija Ozon, u planu je i koncert, Ozon će biti medijski sponzor koncerta, koji bi se održao u narednih 20-tak dana, kada će biti prikupljena pomoć za predškolske ustanove u Bosutu, Sremskoj Rači i Jameni.

Sredstva koja su u akciji prikupljena su donacija lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, crvenog krsta i građana Sremske Mitrovice. Posebnu zahvalnost za prikupljenu pomoć, ekipa radija Ozon ima prema sugrađanki Dragani Jovanić, koja je iako nepokretna, i takođe treba pomoć, odlučila da se odrekne svoje mesečne pomoći za negu i za taj novac  kupi količinu sredstava koje je donirala za pomoć Jameni.

Selo Jamena je jedino mesto u Vojvodini koje je poplavljeno tokom majskih poplava.

25. maja, posle sedam dana evakuacije zbog poplave, u ovo selo vratili su se radno sposobni muškarci da bi počeli sa čišćenjem kuća i uklanjanjem uginulih životinja i izbacivanjem prehrambenih namirnica koje su se pokvarile usled višednevnog nestanka struje. Ekipa Ozon radija u Jamenu je stigla tri dana kasnije i među muškarcima bilo je i nekoliko radno sposobnih žena koje su pokušavale da zajedno sa muškarcima urade što mogu.

Meštani koji su tog dana bili u selu, uglavnom odmahuju glavama i rade, većina ne zna na koji način da planira budućnost niti da li će za njih biti uopšte moguće da reše probleme koje je izazvala poplava.

U Jameni smo razgovarali sa Gordanom i Goranom Matićem, koji su zatečeni situacijom i kako kažu, ne znaju kako i šta dalje. Slavica Stojanović, starija meštanka Jamena, žali za kućom, negoduje jer i nas ne može ugostiti, a do pre nekoliko dana, domaćinski se uživalo u dvorištu njihove kuće. I Slavica ne zna šta može da očekuje u narednim danima, za sada živi u Šidu, jer se u porodičnoj kući ne može više živeti. (VIDEO)

http://youtu.be/010rOB6zA_Y

U selu je utvrđeno je da su štete na usevima  ogromne i ma koliko meštanima sela značilo da im se sačuvaju domovi, potopljena polja i oranice, mnogo su veća muka, jer su male šanse da donesu bilo kakav rod.

Stanovnici Jamene, iako su zahvalni na solidarnosti, ipak očekuju pomoć države.

Prvo prijavljivanje štete u Jameni je završeno 30. maja. No, prava procena nastupiće tek kad se voda potpuno povuče iz atara i sela.

Možda Vam se svidi i