Sremska Mitrovica – U zajedničkoj akciji carinika i granične policije, na graničnom prelazu Batrovci sprečen je pokušaj dvojice holandskih državljana turske nacionalnosti da ilegalno unesu preko 300.000 evra u Republiku Srbiju.

Detaljna kontrola vozila izvršena je nakon što su putnici izjavili da nemaju ništa da prijave za carinsku kontrolu, kao i da sa sobom nemaju nedozvoljen novčani iznos od preko 10.000 evra po putniku.

Tom prilikom je otkriveno ukupno 305.685 evra, koji su bili upakovani u najlon kesice i oblepljeni selotejpom, a zatim sakriveni u vezni lim prtljažnika automobila.

Putnicima je dozvoljeni iznos od po 10.000 evra vraćen, dok je preostalih 285.685 evra privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Uprava carina u saopštenju podseća građane da je svaki unos deviza u Srbiju slobodan, ali je iznos ograničen i da je zato dužnost svakog putnika da prilikom prelaska državne granice, pri ulasku ili izlasku iz zemlje, carinicima prijavi svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti.

Pri tom se izdaje potvrda o unetoj prijavljenoj sumi pa tako izostaju problemi u smislu iznošenja deviza pri izlasku iz Srbije, ako putnici samo prolaze kroz Srbiju ili novac vraćaju u inostranstvo.

You may also like