Sremska Mitrovica – Koja je najbolja zaštita od sunca? Šta znači SPF na kremama za sunčanje? Treba li štiti oči?

Ukoliko se duže izlažete sunčevim zracima neophodno je naneti zaštitnu kremu za sunčenje na kožu. One kreme sa većim SPF faktorom bolje i duže štite kožu.

Šta znači oznaka SPF?

SPF je skraćenica od Sun Protection Factor (faktor zaštite os sunca). Broj koji stoji uz ovu skraćenicu označava koliko puta duže možemo ostati na suncu u odnosu na vreme koje bismo mogli provesti na suncu bez zaštite. U suštinoo to znači da što je SPF veći, to krema pruža bolju zaštitu. Ako vaša koža, izložena suncu bez ikakve zaštite, pregori za pet minuta, nanošenjem kreme sa SPF 10 to vreme se produžava na 50 minuta (5 x 10). Ili, ako je SPF 30, a koža bez zaštite izgori posle 10 minuta, to vreme će biti 300 minuta (10 x 30). To ipak ne znači da nećete izgoreti ako ostanete na suncu pet sati, već znači da će efekat zračenja biti slabiji. Pocrnećete i sa zaštitinim faktorom 50, ali sporije, što je i zdravije. Bitno je da se mažete svaka dva do tri sata ili češće ako ste bili u vodi, pa ste skinuli aktivnu zaštitnu supstancu.

Izuzetno je važno i koju količinu kreme nanosite na kožu, prema nekim istraživanjima približno dve kafene kašičice kreme bi trebalo razmazati po licu i vratu, dok je za telo dovoljna količina od otprilike dve supene kašike.

Potrebno je naglasiti da krema za sunčanje koja 100 odsto štiti kožu od UV zračenja ne postoji, a jedini način da telo u potpunosti zaštitite od štetnog delovanja UV zraka jeste odećom.

Treba li zaštititi oči?

Izuzetno je bitno da naočare za sunce nosite ukoliko boravite na suncu, ali isto tako izuzetno je važno da naočare budu kvalitetne inače je bolje da ih ne nosite, s obzirom da mogu još više da oštete oči. Ukoliko naočare nemaju odgovarajuću UV zaštitu nego samo zatamnjena stakla, zbog smanjene količine vidljivog svetla koje dolazi do oka izazivaju širenje zenica, pa tako omogućavaju štetnim UV zracima još dublji prodor u oko.

UV zraci doprinose razvoju katarakte, pterigijuma (dobroćudne izrasline na obodu oka) i staračke makularne degeneracije, koja neminovno dovodi do slepila. Međutim opasnost ne preti samo od sunca, već i od svetlosti koja se odbija od peska, kamena, vode i betona. Zato je veoma bitno da kupite dobre naočare, a preporučljivo je da i mala deca obavezno nose naočare sa UV filterima.

Možda Vam se svidi i